Beszállítók „Nem érzem, hogy nőként nehezebb dolgom lenne a hegesztő üzemben”

„Nem érzem, hogy nőként nehezebb dolgom lenne a hegesztő üzemben”

Pörge Béla | 2023.03.07 16:21

„Nem érzem, hogy nőként nehezebb dolgom lenne a hegesztő üzemben”

A szombathelyi duális gépészmérnökképzés jelenlegi és végzett hallgatói a BPW gyárában (első sorban balra Cseh Anikó) | Fotó: Mészáros Zsolt

Az autopro.hu a Nők az iparban című sorozatában olyan munkahelyeket mutat be, ahol a nők a műszaki területen, a férfiasnak mondott szakmákban ugyanúgy jelen vannak és ott dolgoznak. A sorozatunk első részében a BPW munkatársával készítettünk interjút.

Cseh Anikó négy éve dolgozik a BPW-Hungária Kft.-nél termelésirányítás támogató mérnök pozícióban a hegesztő üzemben. Friss diplomásként került a vállalathoz, miután az ELTE Savaria Egyetemi Központban elvégezte a duális gépészmérnöki képzést.

- Miért választotta a műszaki területet? Mi vonzotta ehhez a szakmához?

- Gyerekkoromtól kezdve érdekeltek az autók, ehhez csatlakozott a matematika és egyéb reáltárgyak szeretete a középiskolában. Amikor elérkezett a pályaválasztás ideje, hosszas mérlegelés után jutottam arra, hogy mindenképp műszaki pályára megyek, mert láttam benne a kihívást, vonzott a gyakorlatias tudás, a jó kereseti lehetőség, és úgy gondoltam, megvan bennem a problémamegoldáshoz szükséges logikus gondolkodásmód.

- Hogyan reagált a családja, baráti köre arra, hogy műszaki területet választott hivatásul?

- A többség nem találta furcsának a döntésemet, támogattak.

- Dolgozott már korábban is hasonló területen?

- A duális gyakorlat során több munkakörbe és gyártóterületre betekintést nyerhettem, de a jelenlegi az első munkahelyem és pozícióm.

- Mutassa be a munkakörét! Hogyan telik egy napja a munkahelyen?

- Termelésirányítás támogató mérnökként elsősorban a felettesem munkáját segítem, aki az öt hegesztő területből, karbantartásból és technológiából álló, összesen 350-380 főt foglalkoztató hegesztőüzem vezetője. Minden reggelem az előző napi darabszámok, esetleges problémák áttekintésével indul, és összegyűjtöm az adatokat a reggeli vezetői értekezlethez. A nap további része nem rutinszerű, rendkívül szerteágazó a feladatköröm.

Cseh Anikó négy éve dolgozik a BPW-Hungária Kft.-nél termelésirányítás támogató mérnök pozícióban.

Cseh Anikó négy éve dolgozik a BPW-Hungária Kft.-nél termelésirányítás támogató mérnök pozícióban. | Fotó: BPW-Hungária Kft.

A hegesztő üzem egész tevékenységére rálátok, részt veszek a termeléssel kapcsolatos feladatok elvégzésében, vevői reklamációkkal foglalkozom, termelést érintő projektekben veszek részt, - és vezetek is egyet -, a reklamációk kapcsán fejlesztéseket kezdeményezek, és részt veszek a kidolgozásban is. A dolgozókkal kapcsolatos ügyekben – létszámtervezés, áthelyezés, pótlás, fejlesztés – szintén aktív szerepet vállalok, mindemellett távollét esetén a vezetőmet is helyettesítem.

- Milyen kihívásokkal találkozik a munkája során? Mit gondol, nőként több kihívással kell szembesülnie?

- Szakmai és idegennyelvi kihívásokkal találkozom, amik abszolút pozitív hatással vannak rám. Nem érzem azt, hogy nőként nehezebb dolgom lenne. Meglepően támogató a közeg, ami körülvesz a kezdetektől fogva. A hegesztőüzem egyetlen női munkavállalójaként meglehetősen kuriózumnak számítok, és inkább pozitív csalódásban volt részem a fogadtatást illetően.

- Hogyan tud ebben a férfiasnak tartott közegben érvényesülni?

- Határozott, de higgadt kiállással, szakmai tudással és egy kis nőies kedvességgel.

- Milyen előrelépési lehetőségei vannak az adott területen? Esetleg milyen ambíciói vannak a karrierjét tekintve?

- Meglehetősen magasnak számító pozícióban dolgozom, komoly felelősségi körrel. Kezdetben nem voltak vezetői ambícióim, de felismertem a jelen munkakörömben rejlő lehetőséget: napi munkámat az üzemvezető „jobbkezeként” végzem, és nagyon sokat tudok tőle tanulni, illetve gyakorlatot is szerzek a nyári helyettesítések alkalmával - így idővel szeretnék vezetői pozícióba kerülni.

- Mennyire egyeztethető össze a munkaköre a családi életével?

- Gyerekeim ugyan (még) nincsenek, de a vőlegényemet a gépészmérnöki képzésen ismertem meg. Mindketten sokat dolgozunk, szeretjük is, amit csinálunk, mindkettőnk munkaideje rugalmas, és van home office-ra is lehetőség. Össze tudjuk hangolni a mindennapjainkat, a hétvégéink általában szabadok, így megtaláljuk az alkalmat a közös időtöltésre, kikapcsolódásra is. Szabadidőnkben szívesen utazunk, és van még egy hobbim: rendszeresen jógázom, amely fizikailag és mentálisan is erőt ad a mindennapokban.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink