Beszállítók Mini önvezető tesztkörnyezet érkezett Budapestre

Mini önvezető tesztkörnyezet érkezett Budapestre

Kuthi Áron | 2019.04.29 09:17

Mini önvezető tesztkörnyezet érkezett Budapestre

Kacsavárosnak hívja mindenki, ám nem gyerekjáték az a terepasztal, ami április közepén érkezett a nagy hírű amerikai technológiai egyetemtől a Continentalhoz. A Duckietownt a Massachusetts Institute of Technology-tól (ismertebb néven MIT) kapta közösen a Continental és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A játékvárosban tét nélkül lehet kipróbálni az önvezetési algoritmusokat.

A Continental budapesti gépi mélytanulási központja (Deep Machine Learning Competence Center) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem álltal indított Professional Intelligence for Automotive (PIA) együttműködés keretein belül a német autóipari beszállítóhoz megérkezett az az önvezetési tesztkörnyezet, amelyen a mérnökök valós közlekedési helyzeteket fognak tesztelni. A Duckietown nem más, mint egy durván 14 négyzetméteres, polifoam négyzetekből álló, felmatricázott terepasztal, amelyen 12 autonóm kisautó köröz gumikacsákkal.

Ez a kontrollált környezet minden tekintetben kicsinyített mása a valós közlekedési szituációknak, így az itt közlekedő kisautók ideális tesztalanyai a rajtuk futó önvezetési algoritmusoknak.

A megállapodás értelmében két ilyen pálya is érkezik az Egyesült Államokból, ám egyelőre csak a Continental irodájában lévő készült el. A második Duckietown a BME-re fog kerülni. A hat órán át tartó építésról time lapse videó is készült.

Május 9-én csütörtökön a Duckietownt bárki megszemlélheti, mert Mesterséges Intelligencia Interaktív Kiállítás címmel szakmai napot szervez a a Magyarországi Mesterséges Intelligencia Koalíció, ahol tíz másik kiállító mellett a kacsák városa is szerepel. A BME Q épületének aulájában egy ideiglenes pálya lesz felállítva, működő robotokkal.

A Continental csapata többek között már a decemberi, Vancouverben megrendezendő AI-DO 3 önvezető rendszerek olimpiájára készül, ahol hasonló környezetben kell hibamentesen navigáló algoritmust bemutatni.

Kiemelt Partnereink