Beszállítók Minden fontosat tud a téli-nyári gumicseréről?

Minden fontosat tud a téli-nyári gumicseréről?

autopro.hu | 2022.04.07 07:22

Minden fontosat tud a téli-nyári gumicseréről?

Fotó: Hankook Magyarország Kft.

Amikor biztonságos vezetésről gondolkodunk, legtöbbünknek az autó biztonsági berendezései, a szükséges követési távolság és a sebességkorlátozások betartása, valamint az útviszonyoknak megfelelő vezetési stílus megválasztása juthatnak eszünkbe. Ezeken túl a gumiabroncsoknak is rendkívül nagy szerepe van abban, hogy optimális tapadással és féktávolsággal segítsenek bennünket a biztonságos közlekedésben. A Hankook kvízével most tesztelheti ön is, mennyire felkészült a témában!

Magyarországon a kontinentális éghajlatból kifolyólag, a viszonylag meleg nyaraknak és hideg – tartósan 7 Celsius fok alatti napi középhőmérséklettel jellemezhető – teleknek köszönhetően jellemzően két szett gumiabroncsra van szükségünk ahhoz, hogy egész évben biztonságosan közlekedhessünk.

Ha nem töltünk sok időt úton és extrém körülmények között, akkor a négyévszakos abroncsok is jó alternatívát nyújthatnak. Ilyen megbízható alternatíva például a Hankook Kinergy 4S 2 termékcsalád is. Az Auto Bild Allrad értékelése szerint a Kinergy 4S 2 X a legjobb nagyméretű, SUV-kra tervezett négyévszakos abroncs, míg a Kinergy 4S 2 harmadik helyezést ért el a személyautók négyévszakos prémium abroncsainak tesztjén, így 2021-ben a Hankook lett a 2021-es év abroncsgyártója a négyévszakos abroncsok kategóriájában.

Fotó: Hankook Magyarország Kft.

Egyre nő a négyévszakos gumik iránti kereslet

A négyévszakos gumik iránti növekvő igényt jelzi, hogy ezek forgalma Európában 35 százalékkal élénkült a tavalyi évben. Legtöbben azonban évente legalább kétszer meglátogatjuk a gumiszervizt a szezonális cserék alkalmából, s téli gumit is egyre többen szerzünk be – ezekből Európában az előző évhez képest 9 százalékkal fogyott több 2021-ben.

Ahogy azonban a YouGov brit kutatócég tavalyi, az egyes országok lakosságára nézve reprezentatív felméréséből kiderült, ez egyáltalán nem minden országban van így. Egy, a brit, az amerikai, az ausztrál és a német piac szokásait vizsgáló kutatás arra jutott, hogy a felsorolt országok közül egyedül Németországban éri el a 20 százalékot azok aránya, akik legalább évente egyszer lecseréltetik az abroncsaikat, míg a többi megkérdezett országban ez az arány nem érte el a 10 százalékot sem. Ezek az adatok mind a szezonális, mind az elhasználódás miatt szükségessé vált cseréket tartalmazzák.

Fotó: Hankook Magyarország Kft.

Csak akkor cserélünk, ha muszáj?

Amennyiben a gumicserét az időjárási viszonyok nem indokolják, ez akár érthető is lehetne, azonban a felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók legnagyobb csoportja csak akkor cseréli le az abroncsokat, amikor már nagyon muszáj: a britek 60 százaléka válaszolta azt, hogy csak akkor cserél gumit, ha „abszolút szükséges” vagy az előző gumi megsérül, míg az Egyesült Államokban a válaszadók 46, Németországban és Ausztráliában pedig 42, illetve 41 százaléka nyilatkozott hasonlóan. Egy további népes csoport (az egyes országok válaszadóinak 12-22 százaléka) háromévente cseréli az abroncsait, míg körülbelül egytizedük minden második évben vesz új gumit. Azok aránya sem elhanyagolható (12-15 százalék), akik nem tudják, hogy milyen gyakran cserélnek abroncsot, ami az ezzel kapcsolatos tudatosság alacsony szintjére utal.

Magyarországon a napi szinten autóval közlekedők számára a szezonális csere nemcsak opció, hanem a biztonságos közlekedés egyik alappillére – ennek ellenére egy korábbi felmérés szerint a magyar autósok körülbelül egyharmada nyáron is téli gumival jár, ami már 60 kilométer/órás tempónál is több mint kétszeresére növelheti a fékutat, hiszen az a kontrollált blokk-lamella deformáció, ami fagypont alatt tökéletesen működik, 60-70 fokkal az üzemi hőmérséklet felett nem fog kellő biztonságot nyújtani. A mintázat extrém deformációja és lágysága ráadásul nemcsak a hosszabb fékútban, hanem bizonytalan úttartásban és alulkormányzottságban is megnyilvánul. Ez felveti a kérdést, hogy vajon eleget tudunk-e arról, hogy mikor, hogyan és mire érdemes cserélni? Meg tudjuk állapítani, ha egy gumi már „elfáradt”, és nem közlekedhetünk vele biztonságosan? Szakemberre bízzuk a cserét, vagy magunk birkózunk meg a kihívással? Ha szakszerviz segítségét vesszük igénybe, akkor milyen egyéb feladatok elvégzését bízzuk rájuk?

Mennyit tesz a biztonságért? Töltse ki kvízünket!

Bár a döntés számos esetben egyéni preferenciák függvénye, a gumiabroncsok megfelelő karbantartásával, cseréjével kapcsolatos tudatosság mindenképpen fontos ahhoz, hogy mindannyian biztonságban érezhessük magunkat a közutakon. A Hankook Tire Magyarország által készített kvíz kitöltésével ön is tesztelheti, mennyit tud az abroncsok helyes cseréjéről, és vajon mindent megtesz-e a saját és az önnel együtt közlekedők biztonságáért. A kvíz kitöltéséhez kattintson az alábbi linkre!

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink