Beszállítók Milliárdos hitelt kap akkumulátorcella-gyáraihoz a Northvolt

Milliárdos hitelt kap akkumulátorcella-gyáraihoz a Northvolt

autopro.hu/G.C. | 2020.08.06 04:23

Milliárdos hitelt kap akkumulátorcella-gyáraihoz a Northvolt

Fotó: Northvolt

A lítium-ion akkumulátorok svéd gyártója, valamint a VW és a BMW partnere, a Northvolt több mint 2,5 milliárd eurót rakott össze a Salzgitterben és Svédországban található gyáraihoz. A svéd akkumulátorgyártó Northvolt 1,36 milliárd eurós hitelt kapott hatalmas gyárának további bővítésére, jelentette be a BMW-vel és Volkswagennel együttműködő vállalat.

Hirdetés

A hitelezők között szerepelnek bankok, nyugdíjalapok, pénzügyi intézmények és az Európai Beruházási Bank is, amely 297 millió eurót biztosított. A kölcsönökkel és részvények eladásával a lítium-ion akkumulátorgyártó 2,5 milliárd eurót gyűjtött össze, amelyet kutatások és fejlesztések mellett a salzgitteri és az Észak-Svédországban található Skellefteå gyárra fordít.

„Az elektrifikáció lendülete jelentősebb, mint valaha” – mondta Peter Carlsson, a Northvolt társalapítója és vezérigazgatója. Vevőinknek nagy mennyiségű és magas minőségű, alacsony szén-dioxid-kibocsátású akkumulátorra van szükségük, és Európának egy teljes mértékben regionális szintű értékláncot kell felépítenie az ügyfelek támogatása érdekében."

2024-től a Northvolt kétmilliárd euró értékben fog akkumulátorcellákat szállítani a müncheni BMW-nek, amiket a jelenleg még építés alatt álló Skellefteå gyárban fognak előállítani. A BMW maga gyártja az akkumulátorokat elektromos járműveihez, azonban az akkumulátorcellákat más vállalatoktól szerzi be, melyeket saját előírásai szerint állít elő ázsiai cellagyártókkal.

Hatvanmillió eurós támogatás a BMW kísérleti üzemének

A BMW 60 millió eurós támogatást kap a német kormánytól és a bajor tartománytól a München közelében található Parsdorfban létrehozandó lítium-ion akkumulátorcellák gyártására szolgáló kísérleti üzem felépítéséhez. A bajor gazdasági miniszter Hubert Aiwanger és a szövetségi gazdasági minisztérium államtitkára, Thomas Bareiß már átadták Münchenben a finanszírozási jóváhagyást a gépjárműgyártónak.

A BMW összesen 110 millió eurót fektet az új üzembe, amely a tervek szerint 2022 végén kezdi meg működését, ahol 50 alkalmazottat foglalkoztatnak majd. „Az új kísérleti üzemben elmélyíthetjük az akkumulátorcellák gyártása terén szerzett kompetenciáinkat" - nyilatkozta Milan Nedeljkovic termelési igazgató. „Új rendszertechnológiákat és innovatív gyártási folyamatokat tesztelhetünk. Célunk, hogy optimalizáljuk az akkumulátorcellák sorozat közeli gyártását minőség, teljesítmény és költségek szempontjából."

Ennek ellenére a BMW továbbra sem akarja maga gyártani az akkumulátorcellákat. Ezeket csak tesztelni és optimalizálni szeretné a kísérleti üzemben, majd a sorozatgyártást saját előírásaiknak megfelelően olyan beszállítókra bízná, mint a Northvolt, a Samsung SDI és a CATL, mely jelenleg Erfurt közelében épít új gyárat.

Közös gyár a VW-vel Salzgitterben

A Northvolt a Volkswagennel is együttműködik, amivel Salzgitterben építenek egy közös gyárat. Míg a Skellefteå-i Northvolt Ett gyárban már 2021-ben megkezdik a termelést, addig a Northvolt második gyárának termelése csupán 2024-ben indul el Salzgitterben – számolt be az Automobilwoche.

Kiemelt Partnereink