Gyártók Fenntartható anyagciklus fejlesztésén dolgozik a BMW

Fenntartható anyagciklus fejlesztésén dolgozik a BMW

autopro.hu/H.J. | 2020.08.05 07:21

Fenntartható anyagciklus fejlesztésén dolgozik a BMW

Fotó: BMW Press Club

Az elektromobilitás továbbfejlesztésében központi szerepet játszik a fenntarthatóság, melynek megteremtése érdekében a BMW most egy zárt és fenntartható anyagciklus létrehozásán dolgozik az akkumulátorok számára.

A projekt keretein belül egy kísérleti üzemben lítiumion-akkumulátorokat fognak termelni. A vállalat célja, hogy a lehető legoptimálisabb akkumulátorcella értékláncot hozza létre – ehhez az anyagok kiválasztásától az akkumulátorcellák összetételén és kialakításán át, egészen a sorozatgyártás és újrahasznosítás fázisáig újra kell tervezni a gyártási folyamatokat.

Milan Nedeljković, a BMW igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja elmondta, hogy az új tesztüzemmel a márka képes lesz az új rendszerek technológiájának és innovatív gyártási folyamatainak tesztelésére. Ezzel optimalizálhatják az akkumulátorcellák minőségét, teljesítményét és a felmerülő költségeket egyaránt.

Frank Weber, a BMW igazgatótanácsának fejlesztésért felelős tagja hozzátette, hogy a BMW-csoport szisztematikusan fokozza az elektromos modellek és technológiák fejlesztését – a csoport 2023-ig 25 elektromos modellt dob a piacra. Ezzel a BMW nagymértékben hozzájárul a fenntartható működéshez. A szakember elmondta, hogy nemcsak a leghatékonyabb akkumulátorcellák termelésére koncentrálnak, hanem azok teljes értékláncára egyaránt. Ezért dolgoznak egy zárt anyagciklus létrehozásában a cellák számára a partnereikkel.

Korábbi projekt továbbfejlesztése

A vállalat 2019 végén nyitott meg Münchenben egy különálló elemcella kompetenciaközpontot, amely már lefedi az akkumulátorcellák teljes értékláncát – a kutatás-fejlesztéstől a cellák kialakításán át egészen a sorozatgyártás folyamatáig vizsgálták a kutatók a különböző lehetőségeket. A már meglévő gyár mellett a tesztüzem létrehozásának a célja, hogy tovább bővíthesse a vállalat szakértelmét az akkumulátor-technológiában.

A vállalat tavaly óta dolgozik az akkumulátorok celláinak fejlesztésén.

A vállalat tavaly óta dolgozik az akkumulátorok celláinak fejlesztésén. | Fotó: BMW Press Club

A kísérleti üzemet Parsdorfban, München közelében építik, közel 110 millió euró értékben. A 14 ezer négyzetméteres tesztgyár 2022 végén nyithatja meg kapuit, melyben mintegy 50 alkalmazottat foglalkoztatnak majd a tervek szerint. A Német Szövetségi Gazdasági Minisztérium és a Bajor Gazdasági, Regionális Fejlesztési és Energiaügyi Minisztérium egy európai finanszírozási folyamat keretein belül támogatja a projektet.

A jövő fenntartható akkumulátorcellája újrahasznosítható

A márka nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre – ennek egyik lényeges pontja az alkatrészek fenntartható, környezetünkkel egyensúlyban álló termelése, melyhez a partnereket is aktívan be kell vonni a gyártási folyamatokba. Az elektromos modellek akkumulátorcelláinak gyártása azonban energiaigényes folyamat: a tisztán elektromos járművek szén-dioxid-kibocsátásának mintegy 40 százaléka az akkumulátorcellák gyártásból származik.

Az innovatív és fenntartható akkumulátorcellás technológia fejlesztése érdekében a BMW-csoport a svéd akkumulátorgyártóval, a Northvolttal és az akkumulátor komponensek belga fejlesztőjével, az Umicore-ral működik együtt. A partnerség középpontjában az akkumulátorcellák teljes és fenntartható értékláncának létrehozása áll, fókuszban az európai piaccal.

A Northvolt a cellákat 2024-től saját gigagyárában termeli, kizárólag szél- és vízenergiával. Az Umicore pedig az újrahasznosítható cellák fejlesztéséhez járul hozzá.

Száz százalékban zöld energia

A BMW-csoport megállapodást kötött partnereivel, hogy az ötödik generációs elemeket már kizárólag zöld energiával állíthatják elő. Ezek az akkumulátorok a BMW iX3-ban, majd később a BMW iNEXT és a BMW i4 modellekben jelennek meg.

Kiemelt Partnereink