Beszállítók Letették a SEG Automotive szirmabesenyői csarnokának alapkövét

Letették a SEG Automotive szirmabesenyői csarnokának alapkövét

MTI/autopro.hu | 2020.02.21 16:04

Letették a SEG Automotive szirmabesenyői csarnokának alapkövét

Fotó: SEG Automotive

A világgazdaságban a keleti térség befektetői egyre meghatározóbbak, az erőviszonyok teljes mértékben átalakulnak - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Miskolchoz közeli Szirmabesenyőn, ahol új üzemcsarnokot épít a kínai érdekeltségű Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft. (SEG Automotive). A vállalat a településen meglévő logisztikai központ mellé költözteti miskolci gyártó- és fejlesztői kapacitását.

Az épület alapkőletételi ünnepségén a miniszter rámutatott: míg 2007-ben a világ összes beruházásának 81 százaléka nyugati tőkéből valósult meg, addig ez az arány 2018-ban megfordult, 58 százalék keleti országok tőkéjéből jött létre. Szijártó Péter úgy fogalmazott: a keleti nagyvállalatok nemcsak felvették a versenyt a nyugati országok befektetőivel, hanem sok esetben "hazai pályán" is legyőzték őket.

A tárcavezető ismertette, hogy a generátorokat és önindítókat gyártó SEGA miskolci üzeme a cég legnagyobb európai termelő gyára, amely 2003 óta működik a borsodi megyeszékhelyen. A beruházás értékét az eseményen nem közölték.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Uwe Mang, a SEG Automotive Hungary Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója stratégiai megállapodást írtak alá. Fotó: MTI

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Uwe Mang, a SEG Automotive Hungary Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója stratégiai megállapodást írtak alá. Fotó: MTI

A teljes gyártó-, fejlesztő- és raktárterület 45.000 négyzetméter lesz – beleértve a már meglévő logisztikai központ területét is. "A régi telephelyről a logisztikai központunk mellé történő költözés további megtakarításokat jelent. Megszüntetünk napi 40 kört, melyet teherautóinkkal teszünk meg a logisztikai központ és a gyár között – amely éves szinten több mint 14.000 kört jelent, mellyel megtakarítunk közel 100.000 km-t, 30.000 liter üzemanyagot, 12 millió forintot és 70 tonnával csökkentjük a CO2-kibocsátást" – fogalmazott a SEG Automotive közleménye.

A SEGA Borsodban ezidáig több, mint 15 millió generátort és 70 millió önindítót gyártott, 2018-ban 400 millió euró árbevétele volt. A társaság célja, hogy hozzájáruljon a klímaváltozás elleni harchoz a személy- és haszongépjárművek károsanyag-kibocsátásnak jelentős csökkentése révén - hangzott el az ünnepségen. Szíjártó Péter hangoztatta: a magyar gazdaság zászlóshajója ennek a beruházásnak is köszönhetően az autóipar marad.

Ma Magyarországon tizenhat kínai érdekeltségű nagyvállalat működik, közül több előzőleg német, francia, amerikai, svájci érdekeltségű volt. A kínai befektetők jelentősen közreműködnek a magyar gazdaságban - jelezte a miniszter. Hozzátette: az elmúlt években összesen 101 nagyberuházás kezdődött, illetve fejeződött be országszerte, mintegy 1705 milliárd forint értékben. Ezek csaknem kétharmada már keleti országokból érkezett, az újonnan létrejött munkahelyek 40 százaléka is keleti tőkének köszönhető.

A miniszter a gyár vezetésével stratégiai-partnerségi megállapodást írt alá.

Az indítómotorokat és generátorokat gyártó BOSCH részlegből 2018-ban alakult társaság több mint egy évszázados járműipari innovációt tudhat maga mögött, az indítómotoroktól, a generátorokon és a start-stop rendszeren át a lágy (mild) hibrid megoldásokig. A társaság megoldásai elősegítik a hatékonyabb belsőégésű motorokra, 48 voltos hibrid motorokra és teljesen elektromos hajtásokra történő áttérést. Világszerte minden gyári beszállító az SEG Automotive globális gyártóhálózatára támaszkodik, amely nagy teljesítményű, tartós és versenyképes termékeket és megoldásokat kínál személy- és haszongépjárművekhez egyaránt. A vállalat világszerte 8 000 munkavállalót foglalkoztat 14 országban.

Kiemelt Partnereink