Beszállítók Hidrogéntechnológiában is erősít üzemével a Ganzair

Hidrogéntechnológiában is erősít üzemével a Ganzair

MTI | 2024.01.24 10:20

Hidrogéntechnológiában is erősít üzemével a Ganzair

A Ganzair Akvamarin Projekt keretében szállított hidrogéntechnológiai berendezései | Fotó: Facebook/Ganzair Kompresszortechnika Kft.

Európai uniós támogatással, mintegy 450 millió forintból új gyártó- és szerelőcsarnokot és alapanyagraktárt épített a Ganzair Kompresszortechnika Kft. Kiskunhalason – közölte a cég stratégiai és marketingigazgatója.

Kopasz Fabiola elmondta: a legújabb, negyedik, 1377 négyzetméteres – kötött pályás, 30 tonna teherbírású daruval és mobil árumozgatási lehetőséggel felszerelt – üzemük építéséhez a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) plusz pályázatán 314,3 millió forint támogatást nyertek el.

A csarnokban gázkompresszorokat és hidrogéntermelő egységeket építenek majd össze. A kiskunhalasi gyártóbázison mintegy 100 fővel gázkompresszorok, energetikai berendezések felépítése valósul meg elsősorban magyarországi, szerbiai és romániai energetikai projektekhez. A támogatásból telepítettek egy 50 kilowatt teljesítményű napelemes rendszert is - tette hozzá.

Hangsúlyozta: a fejlesztésekkel a céget képessé tették a növekvő számú megrendelések teljesítésére, a korábbinál komplexebb gépek gyártására, közös együttműködésre nemzetközi nagyvállalatokkal. A kapacitásbővítés technológiai fejlesztéssel is jár, amely révén bővül a termékskálájuk – tette hozzá.

Hidrogénpiaci ambíciók

A cég stratégiai és marketingigazgatója szerint az energiaszektor zöldítésével a fáklyagáz kompresszorok iránti igény növekedése prognosztizálható, éppen ezért a terveik között szerepel egyedi tervezésű, nagyméretű gázkompresszorok – akár 4 megawatt teljesítmény határig – összeszerelése, valamint zöld hidrogéntechnológiai berendezések szériagyártása.

A magyar tulajdonú vállalkozás a nagy múltú Ganz gyárak műszaki hagyományainak egyik folytatójaként az egyedüli hazai gyártó, egyben rendszerintegrátor gáz-, ipari levegő és járműkompresszorok, továbbá áramfejlesztők területén. A hazai kompresszortechnikai piac szereplőjeként meghatározó szerepet tölt be a villamosenergia- és a földgázszektor integrációjában. Élenjáró technológiai ismerettel rendelkezik az ipari gázok sűrítéséről és energetikai célú felhasználásáról - közölte az igazgató.

A vállalkozás 2023-ban elnyerte a vármegyei önkormányzat Bács-Kiskun Vármegye Gazdaságáért Díját, majd a vármegyei kereskedelmi és iparkamara innovációs díját is - tette hozzá.

Sikerrel zárult a fontos hidrogénipari projekt

Kopasz Fabiola a cég legutóbbi sikeres üzletei közül kiemelte, hogy az Akvamarin Projekt keretében a Magyar Földgáztároló Zrt. egy 2,5 megawatt összteljesítményű elektrolizáló rendszert és hozzá tartozó hidrogén gázelőkészítő technológiát létesített a Kardoskúti Földalatti Gáztárolónál, amelyet tavaly májusban adtak át. A zöld hidrogén projekthez a technológiát a Ganzair szállította és építette rendszerbe.

Az igazgató hangsúlyozta, az energiafüggetlenség és dekarbonizációs célok elérése miatt rövid- és középtávon szükség lesz karbonszegény hidrogénre, amelyet PEM elektrolizálóval lehet előállítani úgy, hogy a napenergiából (zölden) előállított villamos áramot használják a víz hidrogénre és oxigénre bontására. A Ganzair a PEM (Proton exchange membrane) típusú elektrolizálópiacra gyártóként készül belépni 1 megawattos szegmensben.

A nyilvánosan elérhető cégadatok alapján a Ganzair Kompresszortechnika Kft. árbevétele 2022-ben több mint 5,1 milliárd forintra nőtt az előző évi közel 4,5 milliárd forintól, a bevétel mintegy 15 százaléka exportból származott. Adózott eredménye 403 millió forintról 526 millió forintra emelkedett. Az igazgató tájékoztatása szerint az árbevételük 2023-ban 6 milliárd forint körül alakult.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink