Beszállítók Hidrogénbojlerrel kínál klímasemleges hőtermelést a Bosch

Hidrogénbojlerrel kínál klímasemleges hőtermelést a Bosch

autopro.hu/V.M. | 2020.11.19 06:20

Hidrogénbojlerrel kínál klímasemleges hőtermelést a Bosch

Fotó: Bosch Media Service

A Bosch a közlekedés mellett más területeken is nagy potenciált lát a hidrogénben. Ezt mutatja az is, hogy egy hidrogénes üzemre is képes UT-L sorozatú ipari bojlert fog szállítani a németországi Fichtel-hegységben található Wunsiedel Energiatermelő Parknak. A bojler karbonsemleges módon előállított hőenergiával láthatja majd el a közeli fűrésztelepet.

Az akár 100 százalékban hidrogénnel működtethető bojlerhez a megújuló forrásból származó elektromos áramot hasznosítva, hidrolízissel előállított hidrogént a Siemens még építés alatt álló hidrogéntermelő üzeme fogja szolgáltatni 2021 végétől.

A bojler eleinte földgázt használva fogja hőenergiával ellátni a közeli Galo Timber fűrésztelepet. Miután a Siemens üzeme elkészül, teljesen rugalmasan válthatnak majd a földgáz és a hidrogén használata között. Ez azt jelenti, hogy ha a megújuló forrásokból túl sok elektromos áram keletkezik, hidrogénre lehet váltani, elkerülhetővé téve például a szélerőművek leállítását.

A Bosch szerint, ahogy az energiamixből egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a megújuló energiaforrások, egyre több lehetőség lesz a hidrogénalapú hőtermelésre.

A hidrogén elégetésekor csak víz keletkezik, szén-dioxid nem. A hidrogén elégetése azonban a földgázénál sokkal komplexebb folyamat során megy végbe, ezenkívül a biztonsági követelmények is szigorúbbak. A Bosch új megoldásokkal állt elő e kihívásokra válaszul, továbbá már értékes tapasztalatokat is gyűjtött. A Bojler hidrogént használva akár 5 megawatt teljesítménnyel állíthat majd elő hőt.

A Bosch új bojlerek mellett megoldásokat kínál a régiek átszerelésére is, alkalmassá téve azokat a klímasemleges működésre.

Kiemelt Partnereink