Beszállítók Érzékelők a nagyobb biztonságért

Érzékelők a nagyobb biztonságért

Panker Gergő | 2014.11.06 05:26

Érzékelők a nagyobb biztonságért

A Renesas 40 nanométeres mikrovezérlői autóipari alvázrendszerekhez alacsonyabb energiafogyasztást ígérnek, valamint lehetővé teszik a biztonsági berendezések hatékonyabb fejlődését.

A Renesas Electronics Corporation, a fejlett félvezetőrendszerek vezető beszállítója, előrukkolt egy sor új ASIL-D szabványnak megfelelő mikrovezérlővel autóipari alvázrendszerekhez, amelyek megkönnyíti gyártók számára a biztonságos kialakítással kapcsolatos nehézségek leküzdését. A 32 bites RH850/P1x MCU a világ első olyan autóipari mikrovezérlője, amely 40 nm-es architektúrára épül. A 40 nm-es technológia, valamint az egyedülálló MONOS félvezető memória segítségével a Renesas egy innovatív megoldást kínál az elektromos szervokormány (EPS), fék- és egyéb alvázrendszerekhez, amely lehetőséget teremt az energiafelhasználás csökkentésére, illetve a hatékonyabb biztonsági berendezések kifejlesztésére.

– A járműbiztonsággal kapcsolatos tervezés egyre összetettebb folyamattá válik főként a kormányzás-, illetve fékezésirányítással összefüggő alvázrendszerek esetében. Ma már a legtöbb alvázrendszernek meg kell felelnie az ASIL D1 szabványnak, amely az ISO 26262 autóipari szabvány legmagasabb biztonsági szintje. Mindez több időt, szakértelmet és forrást igényel a már amúgy is összetett fejlesztési folyamat során – mondta Amrit Vivkanand, a Renesas Electronics America autóiparért felelős alelnöke. – Az autóipar egyik vezető beszállítójaként a kulcsfontosságú kihívások leküzdése érdekében folyamatosan együttműködünk a partnereinkkel: az RH580/P1x berendezéseket úgy terveztük meg, hogy alacsony energiaigényű, számos perifériával használható kialakításáva több alvázrendszerekkel kapcsolatos kihívással is megbírkózzon – ismertette a Renesas amerikai központú autóipari üzletágának alelnöke.

Az autóipar folyamatosan keresi az innovatív megoldásokat az utasbiztonság és a biztonságosabb vezetési élmény megteremtésének érdekében. Piacvezető gyártóként a Renesas olyan megoldásokon dolgozik, amelyeknek köszönhetően a következő generációs rendszerek hamarabb, hatékonyabban, illetve olcsóbban válhatnak elérhetővé a vásárlók számára. Az új RH850/P1x sorozat mellett a Renesas egy olyan csomagon is dolgozik, amely az RH850/P1x MCU, illetve az RAA20005KFP energiaszabályzó egység kombinálásával jelentősen hozzájárul az energiaellátásból eredő nehézségek leküzdéséhez. Az energiaszabályzó áramkör integrálja az RH850/P1x áramellátó rendszeréhez szükséges érzékelőket, valamint magába foglal két külső áramforrást, illetve számos ellenőrző és diagnosztikai funkciót.

Az RH850/P1M mikrovezérlők legfontosabb funkciói:

  • A 40 nanométeres technológia, illetve a MONOS félvezető tömegtároló (flash memory) kisebb energiafogyasztást, illetve nagyobb teljesítményt tesz lehetővé. A csúcstechnológiának számító 40 nanométeres architektúra mellett a Renesas fém-oxid-nitrid-oxid szilikon (MONOS) technológiája gyors adatolvasást és teljesítményt, valamint kisebb fogyasztást eredményez.
  • Alvázrendszerekhez ideális hibaérzékelő funkciók. A hatékony hibafelismeréshez, valamint rövid vezérlési ciklusokhoz tervezett RH850/P1x számos hibaérzékelő funkciót tartalmaz.
  • Kiegészítő funkciók alvázrendszerekhez: az RH850/P1x magába foglal két TSG3 (Timer S Generation 3) időzítőt, amely javítja az alvázrendszerek motorirányítási teljesítményét. A rendszerben található RS-SCAN megnöveli pufferek számát valamint további fejlesztéseknek hála könnyebbé teszi ezeknek a puffereknek a használatát. A széles körben használt SENT és PSI5 termékek pedig a szenzorok digitális kezelőfelületeként szolgálnak.

Kiemelt Partnereink