Beszállítók Automatizálási és digitalizációs csomaggal segíti a Siemens az OEM-eket

Automatizálási és digitalizációs csomaggal segíti a Siemens az OEM-eket

Pörge Béla | 2021.09.30 07:19

Automatizálási és digitalizációs csomaggal segíti a Siemens az OEM-eket

Fotó: Siemens Zrt.

A Siemens Zrt. 15 éve indította el a hazai járműipart segítő termékportfolióját, melynek elsődleges partnerei a végfelhasználók, az OEM-ek és a Tier-1-es beszállítók. Pálla Csaba, a Siemens Zrt. területi vezetője ismertette a vállalat automatizálási és digitalizációs megoldásai közül az autóipar számára talán legkomplexebbet, a Solutions for Powertraint.

Hirdetés

A Siemens az autóipari gépgyártáson belül részben a járművek hajtásláncára, az úgynevezett „Powertrain” területre koncentrál a legintenzívebben, ez a terület a leginkább gépigényes, de emellett a présüzemben, a fényezésben és az összeszerelésben egyaránt jelen vagyunk – kezdte a bemutatást Pálla Csaba.

A Siemens Solutions for Powertrain megoldása a robbanómotoros közegből indult, de a kor kihívásainak megfelelően ma már az elektromobilitással is foglalkozik, az elektromos motorok gyártására is kínálunk megoldásokat – folytatta.

A Powertrain elsősorban az OEM-ek és a Tier-1-es beszállítóknak szánt szoftvercsomag, mely támogatja a motorokkal, a váltókkal, a tengelyekkel, az alvázzal és komponenseivel, illetve a villanymotorokkal és az akkumulátorokkal kapcsolatos munkákat.

Sztenderd, de szerteágazó megoldások

A Solutions for Powertrain főkomponensei közé tartozik a Transline, ami egy standardizált szoftverkörnyezet, és amely több Siemens termékcsoportra támaszkodik, mint például – Simatic, Sinumerik, Sinamics és Profinet. A Simatic a PLC, a Sinumerik az NC-vezérlő, a Sinamics a szervóhajtások területe, míg a Profinet egy kommunikációs platform– ismertette Pálla Csaba.

A szakember hozzátette: komplett megoldást kínálnak a tervezési fázistól a gyártáson át egészen az utólagos támogatásig.

Költséghatékony

A standardizált megoldás költséghatékony megoldást kínál akár az alkatrészek rendelésében, akár a szervizelésben. Óriási előnyt jelent, hogy a rendszert a gép típusától függetlenül azonos kezelőfelületen lehet használni.

Felhasználói oldalról nagy előny, hogy például egy gép tervezésekor elég elővenni a sztenderdeket, és ezt felhasználva lehet a rendszerek kiépítését felgyorsítani, nem kell mindent a nulláról kezdeni.

Pálla Csaba beszélt a Siemens Zrt. aftersales szolgáltatásairól is. Nem engedjük el a gépeinket és a gyártósorokat az üzembe helyezésük után sem, számos szolgáltatást nyújtunk ügyfeleink számára, ilyen például a pótalkatrész biztosítása, szervizelés vagy akár oktatás – magyarázta.

Kihasználják a digitalizáció előnyeit

Az energiahatékonyságra is komoly hangsúlyt fektetünk, ebbe a rendszerbe integráltak a segítő funkciók. Gépi szinten mérjük az energiafogyasztást, ennek megfelelően jobban tervezhető az áramfelhasználás is – mondta a területi vezető.

A Transline sztenderdjei szerint telepített gépek és berendezések működését távolról szintén lehet menedzselni. A rendszer lehetővé teszi az eszközök élettartamának, működésének távoli monitorozását is, így a karbantartás sokkal egyszerűbben, folyamatosan, leállás nélkül (vagy tervezett leállással) elvégezhető.

A Transline-t és a Solutions for Powertraint, mint egységesített rendszereket azért érdemes használni, mert globális támogatásra számíthat a felhasználó, minden egyes automatizálási feladatra megoldást kínálunk és egyértelműen költséghatékony működést nyújtunk a gépek számára – sorolta a szoftvercsomag előnyeit Pálla Csaba.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink