Beszállítók Akkumulátorcella-gyárat épít a BAIC, a CATL és a Xiaomi

Akkumulátorcella-gyárat épít a BAIC, a CATL és a Xiaomi

autopro.hu/R.K.E. | 2024.03.12 15:23

Akkumulátorcella-gyárat épít a BAIC, a CATL és a Xiaomi

Fotó: CATL

A BAIC, a CATL és a Xiaomi nyilvánosságra hozta egy pekingi akkumulátorcella-gyárat működtető közös vállalat terveit, amelynek építése 2024-ben kezdődik.

A BAIC a CATL-lel és a Xiaomival közösen épít akkumulátorcellákat gyártó üzemet Pekingben. A három vállalat közös vállalatot hoz létre Beijing Era New Energy Technology néven, amelynek tőkéje összesen 126 millió euró lesz. A CATL 51 százalékos többségi részesedéssel rendelkezik majd, a BAIC 39 százalékkal, a Xiaomi Auto pedig öt százalékot tart meg. A tervezett gyártási kapacitásról még nem közöltek részleteket, sem a gyártandó cellák típusát, sem a tervezett építési és gyártási ütemtervet illetően.

2022-ben már voltak olyan hírek, hogy a Xiaomi partnerséget tervez a BAIC-kal, azonban akkumulátorok helyett elektromos autók gyártásában gondolkodott a két vállalat. A BAIC az utóbbi időben aktív volt az együttműködések terén, január végén bejelentette a Hyundaijal közösen üzemeltetett elektromosautó-márka terveit, miután kezdetben közös gyártási terveket fontolgatott. A Mercedesszel is van egy gyártási megállapodása a kínai piacon értékesített járművekről.

A CATL-nek nem ez az első pekingi akkumulátorgyára, mivel idén januárban egy másik üzem terveit is nyilvánosságra hozták. Az építkezés még ebben az évben elkezdődik, és a bejelentéskor már egyértelmű volt, hogy a Xiaomi az ott gyártott akkumulátorok egy részét a Xiaomi SU7-hez fogja felhasználni, amelyet éppen az év elején mutattak be. Eredetileg 2024-ben jelent volna meg a jármű, azonban az ütemtervet módosították – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink