Beszállítók A legnagyobb autógyártókat szolgálja ki hajtásokkal az SEW

A legnagyobb autógyártókat szolgálja ki hajtásokkal az SEW

Pörge Béla | 2023.08.29 07:21

A legnagyobb autógyártókat szolgálja ki hajtásokkal az SEW

Fotó: SEW-Eurodrive Kft.

Vincze Vilmos, az SEW-Eurodrive Kft. ügyvezető igazgatója az autopro.hu-nak adott interjúban beszélt a vállalat kínálatáról, hazai tevékenységi köréről, valamint arról, mit jelent az ipari hajtástechnika számára az elektromos átállás és az Ipar 4.0.

Hirdetés

- A vállalat közel évszázados tapasztalattal rendelkezik a hajtástechnológia terén. Mióta van jelen a magyar piacon az SEW-Eurodrive?

- Az osztrák SEW-Eurodrive már a rendszerváltás előtt jelentős forgalmat bonyolított a magyar piacon. A 90-es évek legelejétől, ennek, illetve a privatizációknak és külföldi beruházásoknak a lendületét kihasználva létrehoztak egy képviseleti irodát, aminek a gyors fejlődése eredményeképp 1999-ben sor került az önálló helyi jogi személy, az SEW-Eurodrive Kft. megalapítására.

- Rendkívül széles termékpalettával rendelkeznek az ipari hajtások terén. Az ügyfeleik is széles skálán mozognak? Milyen iparágakból, milyen méretű cégek alkotják a vevőkörüket?

- A vevőkörünk is igen szerteágazó. Rendkívül jelentős az autóipari vevők köre, beleértve az autógyárakat és a beszállítóikat is, de az ipar szinte minden egyéb területén vannak ügyfeleink, akik közül kiemelném a különféle egyedi gépgyártókat, az építőanyagipari és élelmiszeripari cégeket, és például a gumiabroncs-gyártó cégeket.

Ügyfeleink közé tartoznak a legnagyobbak, az olyan külföldi tulajdonú autógyártó óriások, mint az Audi és a Mercedes, vagy éppen a hazánkban termelését hamarosan megkezdő BMW, de az autóiparon kívül is említésre méltó a különböző iparágakban tevékenykedő külföldi és magyar gépgyártók szerepe. A 25-30 nagy cégen kívül közepes- és kisebb vállalkozások százai tartoznak még a vevőkörünkhöz.

Fotó: SEW-Eurodrive Kft.

Vincze Vilmos 2011 óta vezeti az SEW-Eurodrive magyarországi leányvállalatát. Pályája első évtizedében külkereskedőként fényforrásgyári projekteken dolgozott a Tungsram gépértékesítési részlegénél, majd a Kodak Kft-nél töltött hasonló időszakot, előbb konzumer területen, majd mint a Kodak Professional üzletág vezetője. A kétezres években az Alfa Lavalnál divízióvezetőként, majd a Nedermannál ügyvezetőként dolgozott.


Legfőbb küldetésének a hatékonyan és harmonikusan működő szervezetek kiépítését tekinti, és nagyon hálás, hogy erre az SEW egyedülálló nemzetközi működési modellje és cégkultúrája kiváló lehetőséget biztosít számára.

- Az SEW-Eurodrive Kft. elsősorban értékesítéssel foglalkozik. Mennyire játszik fontos szerepet a szerviz és a karbantartás?

- Szerviztevékenységünk elég jelentős szerepet játszik a működésünkben. Önálló üzleti területként sem jelentéktelen, de a szolgáltatás magas színvonala és a javításon átesett termékekre adott megújított garancia miatt nagyon jó hírünket kelti, és hozzájárul az SEW magas brand-értékéhez, ily módon segítve minden egyéb üzleti területet, az értékesítést is. A magas színvonalú szervizszolgáltatás az SEW-nél a szívügyünk.

- Az értékesítés mellett megjelent az összeszerelés is a magyar telephelyen? Milyen bővítési tervekkel rendelkeznek?

- Igen, megjelent. Egyelőre a jelenlegi székhelyünkön szeretnénk az elmúlt hónapokban beépített gyártókapacitásokat hasznosítani. Az összeszerelés két fő területe az elektronika, főképp frekvenciaváltók összeszerelése, amivel már évek óta foglalkozunk, és a mechanika, ami különféle hajtóműves motorok összeszerelését jelenti, és jelenleg kezdjük felfuttatni.

Hamarosan képesek leszünk a megszokottnál jóval rövidebb szállítási határidőket ajánlani, remélhetőleg vevőink nagy örömére. Ami a további bővítéseket illeti, nagyszabású elképzeléseink vannak, de ezekről még korai lenne beszélni.

- Az ipari hajtások területén beszélhetünk legnépszerűbb termékekről? Ha igen, mit keresnek leginkább az ügyfeleik?

- Forgalmunkban a legnagyobb részesedéssel az úgynevezett standard hajtóműves motorok rendelkeznek, de jelentős a frekvenciaváltók, a szervómotorok, a decentrális hajtásrendszerek, de még a nagy ipari hajtóművek iránti igény is.

Fotó: SEW-Eurodrive Kft.

- Mennyire meghatározó az ipari hajtástechnológiában az elektromos átállás? Milyen irányba fejlődik az iparág?

- Az elektromobilitásra történő átállás természetesen hatalmas beruházásokat indukál, az új ipari létesítményekben pedig – legyen az autógyár, akkumulátorgyár, vagy bármi más – fontos szerepet kapnak a hajtásrendszerek. Forgalmunk növekedésében jelentős tételt jelentenek ezek a fejlesztések.

- Ahogy szinte mindenhol, úgy itt is megjelent a digitalizáció és az automatizáció. Milyen Ipar 4.0-ás megoldásokkal rendelkeznek az SEW hajtásai?

- Való igaz, hogy az ipar minden területén rohamléptekkel halad előre az automatizálás – nevezzük ezt akár Ipar 4.0-nak – és az SEW nemcsak hagyományos hajtástechnikai termékeivel, hanem komplex automatizási megoldásaival is szolgálni tudja ügyfeleit.

Ilyen – MAXOLUTION márkanevű – rendszerünk működik Magyarországon is, az Audi üzemében. Termékpalettánkon Tripod-robot és AGV-rendszerek széles választéka is megtalálható. A termékeken túl, mérnökeink egyre inkább készenállnak arra, hogy összetett applikációk fejlesztésével is ügyfeleink rendelkezésére álljanak.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink