Trend Átformálja az autóipart az MI

Átformálja az autóipart az MI

autopro.hu/Sz.K. | 2024.04.14 08:18

Átformálja az autóipart az MI

Fotó: Pexels

Az autótervezés első szikrájától kezdve a jármű gyártási, marketing- és értékesítési ciklusáig az autóipar digitális jövője már itt van, és a mesterséges intelligencia (MI) létfontosságú eszköznek bizonyul. Bár a mesterséges intelligencia alkalmazása az egyre inkább önvezető járművekben jól ismert lehet, az iparág minden területét felgyorsítja.

Az MI technológia fénysebességgel halad, és az autóiparra gyakorolt hatása ugyanolyan zavaró, mint bárhol máshol - mondta Stephanie Brinley, az S&P Global kutatási és elemzési igazgatója a Newsweeknek. „Az MI és a generatív MI mindenféle iparágban hatással van a munkafolyamatokra, és ebbe beletartozik az autótervezés és -mérnökség is. A feldolgozási idő felgyorsításának lehetőségei jelentősek, de ugyanígy tisztában kell lenni a lehetséges buktatókkal is" – tette hozzá.

Néhány tervező, köztük Karim Habib, a Kia ügyvezető alelnöke és a Kia Global Design vezetője arra bátorítja csapatait, hogy használják az MI-t a kreativitás ösztönzésére. „Az MI nagymértékben befolyásolja a munkamódszerünket. Még nem találtuk ki teljesen, hogy az MI milyen módon fogja befolyásolni a munkafolyamatainkat, de már most arra használjuk, hogy gyorsabban és pontosabban illusztrálhassuk az ötleteinket. Különösen nagy segítséget jelent abban, hogy még azelőtt képeket tudunk készíteni az absztrakt fogalmakról, hogy egyáltalán elkezdenénk tervezni. Segít nekünk abban, hogy a kreatív szándékunkat világosabban meghatározzuk” – mondta Habib.

Nélkülözhetetlenné válik az MI

A Nissan a japán Kanagawa prefektúrában felépítette a Yokohama Lab kutatóközpontot, hogy tanulmányozza, hogyan lehet a mesterséges intelligenciát az autógyártásban alkalmazni. Feladata, hogy megtalálja a mérnökök és a tervezők által a valós életben alkalmazható kihívások megoldására szolgáló módokat a mesterséges intelligencia integrálására.

A Mercedes-Benz számos különböző területen alkalmazza a mesterséges intelligenciát. „Tavaly óta teszteljük a ChatGPT-t a digitális gyártási ökoszisztémánkban. Azáltal, hogy a gyártási környezetünkben MI-t használunk, számos folyamatot szeretnénk felgyorsítani, többek között a hibák azonosítását és elemzését, valamint a minőségirányítást és a folyamatok optimalizálását. Emellett egy kísérleti tesztelési projekt az egyik festőüzemünkben azt mutatta, hogy az MI jelentős energia- és költségmegtakarítást eredményezhet.”- mondta Ola Källenius, a Mercedes-Benz Group AG igazgatótanácsának elnöke.

A járművek mesterséges intelligenciát alkalmaznak az emberekkel, a segélyhívókkal és más járművekkel való interakcióik során. A Mercedes-Benz Drive Pilot lehetővé teszi, hogy a technológia átvegye a vezetési funkciókat ideális országúti vezetési körülmények között. Källenius a mesterséges intelligenciát kulcsfontosságúnak nevezi e technológia sikeréhez.

Az autók meg fogják ismerni a sofőrt

A Mercedes-Benz, a Volkswagen és a BMW a CES 2024 fogyasztói elektronikai kiállításon mutatta be a mesterséges intelligencia technológia alkalmazásának új módjait. A fogyasztók már az idei évtől kezdve észre fogják venni a mesterséges intelligencia fejlődését a járművekben, elsősorban a hangalapú asszisztensekre, a személyre szabott ajánlásokra és az útvonaltervezésre összpontosítva.

A Volkswagen a Cerence ChatGPT-t beépíti az IDA hangasszisztensébe, hogy még jobb felhasználói élményt nyújtson, és elsőként a Volkswagen Golfban jelenik meg még ebben az évben. Hasonlóképpen, a BMW az Amazonnal együttműködve integrálja Alexa nagy nyelvi modelljét az emberhez hasonló interakciókhoz, míg a Mercedes-Benz egy olyan házon belüli operációs rendszert fejleszt, amely a mesterséges intelligenciát kihasználva, a vezető rutinjainak, preferenciáinak és hangulatának megértésével rendkívül személyre szabott élményt nyújt majd.

Az MI elkezdte felforgatni a világot. De, mint más zavaró elemek, ez sem fog a terv szerint haladni; lesznek kiigazítások és pályakorrekciók az út során. Az autógyártók, akik lelkesen belevágnak, profitálni fognak a tapasztalatokból, mind a sikerekből, mind a kudarcokból. Kétségtelen, hogy az MI még nagyobb szerepet fog játszani az autóipar jövőjében – írja a Newsweek.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink