Beszállítók Tudja, hogyan kell kiszámolni egy robot árának megtérülését?

Tudja, hogyan kell kiszámolni egy robot árának megtérülését?

Kuthi Áron | 2019.05.03 05:01

Tudja, hogyan kell kiszámolni egy robot árának megtérülését?

Csak stabil termelési rendszer létrehozása után érdemes ipar 4.0-megoldásokon gondolkodni – kezdte előadását egy budapesti konferencián a Continental Automotive Hungary Kft. lean- és termelékenység mérnökségvezetője, aki az Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt kormányzati projekt eddigi tapasztalatairól számolt be.

Zseli Máté a KONSys informatikai vállalat és az IFKA által közösen rendezett szakmai napján bemutatta, hogy a Continentalnál három prezentációs lehetőség közül választhatnak a technológiaváltáson gondolkodó érdeklődő cégek. Ezek a gyárlátogatás, a kétnapos termelésmenedzsment kurzus és az esettanulmány workshop. Ez utóbbi egy robot telepítésének, integrálásának folyamatát járja körbe. Ennek része, hogy hogyan kell kiszámolni egy robot megtérülését, milyen megfogót, PLC-t, biztonsági környezetet kell kiépíteni mellé. De a gyárban a 3D-nyomtatással, az adatvizualizációval is lehet ismerkedni.

Zseli Máté többek között a hatékonyságnövelés módszereiről beszélt, arról, hogy ez korántsem a digitális gyártás bevezetésével kezdődik, hanem jóval előtte. Hiszen már azzal is növelni lehet a rendelkezésre állást és a hasznos üzemidőt, ha karbantartási stratégiát és pótalkatrész menedzsmentet állítunk fel. Ennek hiányában könnyen megcsúszhat a taktidő. A termelés ergonómiájának javítása is az agilis gyártás felé való elmozdulást jelenti, és kezdődhet ez ott is, hogy új az sorozatra való átálláshoz szükséges szerszámoknak külön kocsit építünk, hogy az arra összeválogatott szerszámok kéznél legyenek. Ez különösen a kisebb sorozatszámú gyártásra specializálódott, gyakori átállással dolgozó cégek számára megfontolható lépés.

A termelésmenedzsment workshop természetesen ennél sokkal többről szól, a kurzuson például termeléstervező (ERP) és állásidő-regisztrációs szoftverrel is meg lehet ismerkedni. A visszajelzések rendkívül pozitívak, Zseli Máté elmondása szerint volt látogatójuk, aki a látottak alapján gyökereiben szeretné megváltoztatni termelési rendszerét.

Még mindig nem késő részt venni a Ipar 4.0 Mintagyárak programban

A regisztrált vállalkozások az Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projektben egy négyállomásos ún. ügyfélúton mennek végig.

1. A kkv regisztrációval lép a programba. Ehhez kapcsolódóan önértékelési kérdőívet tölt ki, hogy kiderüljön, vállalkozása milyen fejlettségi szinten áll.

2. A demonstráció keretében részt vesz legalább két mintagyári technológiai bemutatón és/vagy ellátogat az Ipar 4.0 Technológiai Központba. Ezt követően kitölt egy önértékelési kérdőívet. Ezzel eléri az Ipar 4.0 belépő szintet és átléphet a felkészítési szakaszba.

3. A felkészítés során komplex szolgáltatási csomagot kap: ennek része egy szakértő által elvégzett helyszíni felmérés, valamint tanácsadás, továbbá az is, hogy részt vehet ingyenes termelésmenedzsment, -technológiai és Ipar 4.0 tervezés workshopokon.

4. A fejlesztés keretében a kkv-k szakértőik segítségével ún. A3-as üzleti tervet készítenek (ez azt jelenti, hogy egy fejlesztési terv összefoglalható akár egy A3-as lapon is). Az egyszerű fejlesztési tervet leadó kkv-kat ezüst oklevéllel minősítik, melyek közül az 50 legkiemelkedőbb szakmai tervet arany oklevéllel jutalmazzák. Ezek a mikro-, kis- és középvállalkozások egy hónapra ingyenes szaktanácsadói segítséget vehetnek igénybe, és elkészíthetik részletes fejlesztési tervüket.

Mintagyári gyárlátogatásra, esettanulmány workshopra, termelésmenedzsment kurzusra jelentkezni a https://ipar4.hu/hu/events címen lehet.

Kiemelt Partnereink