Beszállítók Jön az NKFIH - sok-sok pénz jut kutatás-fejlesztésre

Jön az NKFIH - sok-sok pénz jut kutatás-fejlesztésre

autopro.hu | 2014.11.05 11:14

Jön az NKFIH - sok-sok pénz jut kutatás-fejlesztésre

Pálinkás József, az MTA leköszönt elnöke új feladatot kapott - ő felel a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásáért, a GDP 1,8 százalékával gazdálkodhatnak majd.

– Magyarországnak a térség kutatási és innovációs centrumává kell válnia – hangsúlyozta Kurucz Éva kormányszóvivő a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásával összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztossal közösen tartott sajtótájékoztatón, november 5-én.

A kormányszóvivő kiemelte, hogy a következő fejlesztési ciklusban mintegy 700 milliárd forint uniós forrás jut kutatás-fejlesztésre, mely körülbelül kétszerese az ezt megelőző időszakban felhasznált összegnek. Elmondta, hogy a kormány tervei szerint rövid időn belül a jelenlegi 1,4-ről 1,8 százalékra növelik az erre a területre fordított GDP-arányos költést.

Pálinkás József és Kurucz Éva a bejelentéskor (kormany.hu)

Pálinkás József leszögezte: Magyarország számára kitörési pontot jelent a kutatás-fejlesztés, a hivatal "kormányzati ciklusokon átívelően látja majd el a terület koordinációját az uniós és hazai források tekintetében".

Az új szervezet létrehozásával összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos kiemelte, hogy a következő években kutatás-fejlesztésre fordítható forrásoknak mindenekelőtt a gazdasági fejlődést kell szolgálniuk.

Kiemelt Partnereink