Beszállítók Európa legnagyobb szénszálgyártó központját építik ki Nyergesújfalun a japánok

Európa legnagyobb szénszálgyártó központját építik ki Nyergesújfalun a japánok

autopro.hu/P.M. | 2018.04.09 06:32

Európa legnagyobb szénszálgyártó központját építik ki Nyergesújfalun a japánok

A japán Zoltek 30,8 milliárd forintos beruházással 357 új munkahelyet teremt nyergesújfalui üzemében, a fejlesztéssel 8 új gyártósor jön létre és 10 ezerről 15 ezer tonnára emelkedik az éves szénszálgyártó kapacitás.

Hirdetés

Takeucsi Josihiro, a Zoltek vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a vállalat biztosítja a világ szénszálgyártásának a felét és évről évre növekvő vásárlói igényt elégít ki. A szénszálas termékeket szélerőművek turbináinak megerősítésére és repülőgépek fékrendszereihez használják föl, de az olajkutatásban és olajfúrásban, valamint a hajó- és a sportszergyártásban is alkalmazzák.

Hozzátette, hogy a technológia az elektromos autók gyártásához is nélkülözhetetlen, ezért a vezérigazgató várakozása szerint a Zoltek magyarországi csoportja az európai elektromobilitási kutatásokba is bekapcsolódhat.

A beruházással a vállalat Európa legnagyobb szénszálgyártó központját teremti meg Magyarországon, így az európai szélerőművekhez túlnyomórészt az itt készült termékeket fogják fölhasználni.

A nyergesújfalui gyár megrendelői között a Mercedes, a BMW és a Toyota is ott lesz, hiszen a szénszálas technológiát az autóipar is felhasználja a karosszériaelemek készítéséhez.

A japán Toray Indutries csoporthoz tartozó, amerikai Zoltek a világ egyik vezető szénszál gyártója. A korábbi Magyar Viscosa Rt. alapjain a Zoltek 1995 óta van jelen Nyergesújfalun, amely a vállalat egyetlen európai egysége. A jelenlegi több mint 1200 fős dolgozói létszám, valamint a 10 ezer tonnás termelési volumen a mostani 30 milliárd forint értékű beruházásnak köszönhetően több mint 350 fővel bővül, és eléri a 15 000 tonnás éves kibocsátást.

(Fotó forrása: fischer-bau.hu)

Kiemelt Partnereink