Beszállítók A Siemens hajtja majd a budapesti elektromos buszokat

A Siemens hajtja majd a budapesti elektromos buszokat

autopro.hu | 2016.01.04 07:09

A Siemens hajtja majd a budapesti elektromos buszokat

A BKV 20 elektromos Modulo autóbuszt helyez forgalomba idén. A járműveket az evopro mérnökiroda fejlesztette, a Mabi-Bus Kft. gyártja, a hajtástechnológiát a Siemens Zrt. biztosítja.

Amint tavaly megírtuk, 2016 májusától közlekedhetnek a fővárosban az új, tisztán elektromos hajtású autóbuszok. A magyar tulajdonban lévő gyártó buszainak hajtásrendszerét a Siemens Zrt. szállítja. Az ELFA elnevezéssel ellátott rendszer fő elemei a váltakozó áramú villanymotor és a frekvenciaváltó, melyek szoftveres összehangolása biztosítja az adott körülményekhez igazított leghatékonyabb működést.

– A technológia már a világ számos országában bizonyította, hogy megfelel a folyamatosan változó piaci igényeknek. Jó példa arra, hogy a Siemens a tradicionális iparágak mellett a modern igényekre is tud válaszolni – fogalmazott Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. divízió-vezetője.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Bolla Tibor, a BKV Zrt. elnök-vezérigazgatója a beszerzéshez nyújtott 3,9 milliárdos állami támogatás szignálásakor (Fotó: Dede Géza/NGM)

A tavasszal üzembe álló alacsonypadlós, 2 tengelyes buszok egy feltöltéssel 200 kilométert tudnak megtenni, és 52 ember egyidejű szállítására alkalmasak. Az evopro fejlesztette könnyű kompozit szerkezetnek és a Siemens legmodernebb állandó mágnesű elektromotorjának köszönhetően a világ egyik legkisebb fogyasztá-sú elektromos busza jött létre. Az UITP SORT 2 előíráson alapuló fogyasztási mérések szerint elővárosi közlekedésben 0,595 kWh/km a tájékoztató adat, míg vegyes üzemben is csak 0,61 kWh/km-t mértek a hivatalos vizsgálaton.

A BKV vállalja az új buszok üzemeltetéséhez szükséges 18 darab töltőállomás beszerzését, valamint a járművezetők és a karbantartók képzését is.

Kiemelt Partnereink