Beszállítók 2024-től indulhat a Bosch energiatermelő rendszerének gyártása

2024-től indulhat a Bosch energiatermelő rendszerének gyártása

autopro.hu/P.B. | 2020.12.17 06:20

2024-től indulhat a Bosch energiatermelő rendszerének gyártása

Fotó: Bosch

A Boch 2024-ig több száz millió eurót fordított az úgynevezett SOFC típusú telepített üzemanyagcellás rendszerének fejlesztésére. A rendszer kompatibilis a hidrogénnel is, az éves termelési kapacitás pedig 200 megawatt lesz, ami rengeteg háztartás ellátására elegendő energiát jelent.

Közleménye szerint a Bosch magasabb sebességi fokozatba kapcsolt a helyhez kötött, energiatermelési céllal létesített berendezések tervezésében és gyártásában. Az angolul stationary fuel cells-nek nevezett, telepített, energiatermelő üzemanyagcellás rendszerek gyártásában a Bosch a Ceres Power nevű céggel kötött megállapodást.

A projekt túl van az első prototípuson, most a sorozatgyártás előkészítése a cél. Várhatóan 2024-ben indulhat meg a rendszer sorozatgyártása, a Bosch éves gyártókapacitása 200 megawatt lesz, ez az energiamennyiség 400 ezer háztartás szükségletét fedezi. A rendszereket több németországi üzemében gyártja majd a Bosch.

Komoly piacról van szó

A Bosch várakozásai szerint a telepített energiatermelő rendszerek piaca 2030-ra elérheti a húszmilliárd eurót, ezért 250 Bosch üzemegység dolgozik e terület fejlesztésén, 150 közülük már tavaly is kutatta a területet.

A Bosch a SOFC (szilárd oxid alapú rendszerek) típusú üzemanyagcellákban látja a legtöbb potenciált, ezek hatékonysága 85 százalék, ami messze jobb a többi rendszernél.

Már két éve tartó együttműködés

A Bosch és a Ceres Power 2018 nyarán kezdte meg együttműködését, és a Bosch közleménye szerint azóta sikeresen haladnak a kutatásokkal, ezért reális cél, hogy 2024-ben beinduljon a saját SOFC típusú energiatermelők sorozatgyártása.

Mint írják, a SOFC típusú rendszerek a hatékonyságuk mellett karbonsemlegesek, sem szén-dioxidot, sem pedig nitrogén-oxidot nem bocsátanak ki.

Kiemelt Partnereink