Szolgáltatók Megjelent A magyar járműgyártás nagykönyve

Megjelent A magyar járműgyártás nagykönyve

Pardavi Mariann | 2017.10.31 11:14

Megjelent A magyar járműgyártás nagykönyve

Szerkesztőségünk negyedik alkalommal adja ki a hazai járműgyártás két évét összefoglaló kiadványt azzal a céllal, hogy segítse a bemutatkozást a szektor szereplői között.

Hirdetés

Gazdasági értelemben ma már nincs vita arról, hogy új korszakba léptünk, amelyben a vállalati stratégiákban olyan új technológiai megoldások válnak napi szinten használttá, melyről néhány hónappal, vagy évvel ezelőtt még csak nem is álmodhattunk. Két évvel ezelőtt a hazai iparban még nem volt annyira szembetűnő az a változás, amit ma Ipar 4.0-ként emlegetünk. Ennek fényében a kiadvánnyal a negyedik ipari forradalomra koncentráltunk úgy, hogy bemutattuk, hogyan valósul meg az új típusú digitális átállás a hazai gyártósorokon.

A könyv ára bruttó 6000 forint (+postaköltség), melyet az [email protected] címen rendelhet meg utánvéttel.

A könyvben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter köszönti az olvasót, aki a szektor fejlődésével kapcsolatban úgy fogalmazott: hazánknak egyértelműen az az érdeke, hogy a nagy nemzetközi vállalatok minél magasabb termelési értéket érjenek el Magyarországon, és az így megtermelt nyereséget a kedvező befektetési környezet hatására újra hazánkban fektessék be, egyre komplexebb munkafolyamatokat és technológiát telepítve.

Ezt erősítik Ésik Róbert szavai is. A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke azt közölte, a 2016-ban sikeresen végigtárgyalt 71 befektetési projektből 25 a járműipar területéhez kötődik. Ezek a projektek a következő néhány évben 2 milliárd eurós befektetési volument fognak generálni, több mint 7700 új munkahelyet teremtve a járműiparban, ahol a foglalkoztatottak száma meghaladja a 160 000 dolgozót.

A fenti számokhoz kapcsolódóan az ipar oldaláról az összes, Magyarországon tevékenykedő OEM vezetője összegezte a vállalat elmúlt két évét: Peter Kössler, Christian Wolff, Grzegorz Buchal és Yoshinobu Abe. Az elsőkörös beszállítók vezetői közül Bíró Attila és Rábai Dániel osztotta meg a jó gyakorlatokat.

Az ipari, technológiai átalakulás következtében az emberi erőforrás minden fejlesztés alapvető tényezője. A munkaerőpiaci helyzetről a Hays Hungary szakemberei számoltak be: összefoglaló elemzésük a bérek, mobilitás, munkaerő kulcsszavak köré írhatóak le.

Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára szerint az ipari technológiaváltás egyirányú utca, az értéklánc átalakul, a modern megoldások bevezetése komoly versenyelőnyt jelent. A nagykönyben úgy fogalmazott, az új ipari trendeket nemcsak megérteni, de minél gyorsabban alkalmazni is kell, hogy ne keletkezzen behozhatatlan lemaradás.

Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára a nagykönyvben azt közölte: megértették a vállalatok, hogy ha olyan szakembert akarnak alkalmazni az egyetem elvégzése után, aki az adott cég technológiáját kezelni tudja, akkor ebbe be kell szállni. Az ipar pedig beszállt. Ugyanakkor az egyetemek is megértették, hogy az iparral napi szintű kapcsolatot kell fenntartani.

Az olvasók a fentiek mellett találkozhatnak a nagy, autóiparhoz kapcsolódó szervezetek beszámolóival úgymint a HIPA, a MAGE és a MAJOSZ.

A kiadvány legnagyobb terjedelmű fejezete a Cégbemutatók, ahol több mint száz, hazánkban tevékenykedő vállalat mutatkozik be friss adatokkal. Ebben a fejezetben abc sorrendben mutatjuk be a vállalatok tevékenységét, erősségeit, azokat az elemeket, amelyeket ki akarnak domborítani a potenciális és meglévő partnereik számára. A Cégkatalógus fejezetben további 400 vállalkozás található meg termék vagy technológia szerint csoportosítva.

Kiemelt Partnereink