Trend Zöld fejlesztéseket támogat a VW büntetése

Zöld fejlesztéseket támogat a VW büntetése

autopro.hu/E.M. | 2022.09.15 06:21

Zöld fejlesztéseket támogat a VW büntetése

A kép csak illusztráció | Fotó: Facebook/akasol.ag

Héctor D. Abruña, az amerikai Cornell Egyetem Művészeti és Tudományos Főiskolájának (A&S) Kémiai és Kémiai Biológiai Tanszékének professzora 8,3 millió dollárt kapott, hogy csoportjával előre mozdítsa az üzemanyagcellákkal és fejlett akkumulátor-technológiákkal kapcsolatos kutatásait.

A fejlesztés finanszírozása egy, a Volkswagen Csoport ellen a manipulált dízelmotorok miatt indított fogyasztói per 2019-es rendezéséből származik. A fogyasztók kártalanítása után a fennmaradó 76 millió dollárt olyan egyetemi vagy nonprofit szervezeteknek ajánlották fel, amelyek munkája enyhíti vagy kezeli az éghajlatváltozás hatásait.

Az A&S pályázata kapta a legnagyobb egyetlen tanszéknek odaítélt összeget a 29 kiválasztott jelentkező között. Abruña kutatásai az üzemanyagcellákhoz és akkumulátorokhoz szükséges új anyagok fejlesztésére összpontosítanak. Az új finanszírozás támogatja az összehangolt kutatási, fejlesztési és demonstrációs tevékenységeket, amelyek célja a Cornell fejlett üzemanyagcellás és akkumulátoros anyagainak járművekbe való gyorsabb integrálása.

Széleskörű támogatás

Az összeg lehetővé teszi továbbá egy kis flotta üzemanyagcellás és akkumulátoros autó létrehozását, valamint egy zöld hidrogén- és villámtöltő állomás létesítését. A tervezett flottát alkotó járművek szállításához a Cornell többek között olyan nagy autógyártókat tervez bevonni, mint a GM, a Toyota vagy a Tesla.

A kutatók azt is tervezik, hogy az egyik üzemanyagcellás, illetve az egyik akkumulátoros járműbe a Cornell saját technológiáit integrálják, lehetővé téve ezzel azok valós körülmények közötti vizsgálatát – írta a Green Car Congress.

A finanszírozás végül, de nem utolsó sorban nyolc kutatót is támogat, akik az akkumulátorokkal és az üzemanyagcellákkal kapcsolatos tevékenységeken fognak dolgozni - mondta Abruña.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink