Trend Videókban magasztalta az Autopilotot az elhunyt Tesla-sofőr

Videókban magasztalta az Autopilotot az elhunyt Tesla-sofőr

autopro.hu/V.M. | 2021.05.18 16:19

Videókban magasztalta az Autopilotot az elhunyt Tesla-sofőr

Fotó: Tesla

Május elején Kaliforniában egy Tesla belehajtott egy felborult kamionba. Hamar felmerült, hogy a balesetben közrejátszhatott az Autopilot funkció megtévesztő elnevezése, a gyanút pedig megerősíteni látszik, hogy a Tesla életét veszett sofőrje korábban a TikTok videómegosztó platformra feltöltött videóiban kezét a kormányról elemelve dicsérte az önvezető funkciót.

Hirdetés

Május 5-én egy Tesla Model 3 csapódott a kaliforniai Fontanán keresztülvezető autópályán felborult kamionba. A balesetben meghalt a Tesla sofőrje, míg a kamion vezetője és a neki segítő másik autós megsérült.

Az Associated Press később azt írta, hogy az előzetes vizsgálatok alapján a kettes szintű önvezetést biztosító Autopilot aktiválva volt a baleset idején, röviddel később azonban a rendőrség közölte, hogy ezt illetően még nem jutottak végleges megállapításra.

„Isten áldja az önvezetést”

A balesetben életét vesztett 35 éves Steven Hendrickson TikTok oldalán kettő olyan videó is elérhető, melyekben az úton haladó Teslájában kezét a kormányról elemelve ül.

„Mit tennék a teljesen önvezető Teslám nélkül egy hosszú munkanap után” – mondta Hendrickson az egyik videójában. „Hazamenetelben Los Angeles-ből munka után, Isten áldja az önvezetést” – kommentált egy másikban, hozzátéve: „A valaha volt legjobb autó!”

Az Autoblog cikke szerint Hendrickson egy Facebookon közzé tette videójában az Autopilotot használva vezetett, továbbá aktív tagja volt a Club-SoCal kaliforniai Tesla-tulajdonosok alkotta klubnak.

Számos balesetben lehetett szerepe az Autopilotnak

A Teslát már sokszor kritizálták, amiért autói korlátozott önvezetési képességet nyújtó funkcióját megtévesztő módon Autopilot névvel illeti, a rendszer képességeit valamelyest kitoló frissítést pedig Full Self-Drivingnak, azaz tejes mértékig önvezetőnek nevezi. A vállalat ugyanakkor nem tervezi megváltoztatni fejlesztése nevét, és honlapján közli, hogy az nem teszi autonómmá járműveit.

Az amerikai Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) több mint két tucat olyan balesetet vizsgál, ahol szerepe lehetett a Tesla Autopilot rendszerének. Ezek között ott van a legutóbbi kaliforniai és egy áprilisi, Texas államban bekövetkezett is, amiben kettő ember égett bent az útról letért, majd ütközés után kigyulladt Teslában. Utóbbi baleset után a Consumer Reports egy tesztet végzett, ami során bebizonyosodott, hogy az Autopilot módban lévő Teslákkal könnyen el lehet hitetni, hogy a sofőr végig a kormányt fogja.

2016 óta legalább három Autopilot módban üzemelő Tesla volt részese halálos kimenetelű balesetnek, ebből kettő alkalommal egy kamion félpótkocsija alá hajtottak a Teslák.

Kiemelt Partnereink