Trend Üzemanyagcella: az autóiparon kívül próbálkozik a Daimler

Üzemanyagcella: az autóiparon kívül próbálkozik a Daimler

autopro.hu/B.B. | 2017.12.11 06:30

Üzemanyagcella: az autóiparon kívül próbálkozik a Daimler

A Mercedes GLC-ben már bemutatott üzemanyagcellás meghajtást a németek más területeken is alkalmaznák, a szerverfarmok környezetbarát energiaellátása érdekében egy sor nagynevű partnerrel szövetkeznek.

Nem csak környezet terhelik kevésbé, de erős marketingértékkel is bírnak az alternatív hajtástípusok – talán részben ennek is köszönhető, hogy a Daimler igyekszik az üzemanyagcellás technológiát az autóiparon kívül is bevetni. A német prémiumgyártó jövő év elején egy informatikai központban indítja el széndioxid-semleges energiaellátási rendszerének kísérleti projektjét.

A munka több más szereplővel karöltve zajlik, hiszen a Daimler a Hewlett Packard informatikai óriással, a Power Innovations energiatárolás-specialistával, valamint az USA energiaügyi minisztériuma által támogatott National Renewable Energy Laboratory kutatóközponttal működik együtt. Utóbbi az Egyesült Államok legfontosabb, energiahatékonysággal és megújuló energiákkal foglalkozó K+F-szereplője. A Daimler több egysége, például a NuCellSys, a Daimler Innovations Lab1886 és észak-amerikai kutató-fejlesztőcsapata révén is részt vesz a projektben.

Az üzemanyagcellás technológia piacképessége ma már vitathatatlan, a hidrogén jelentette potenciál miatt alkalmazása az autóiparon túl az ipar más területein és a háztartásokban is megfontolandó. Ez új stratégiák, megközelítési módok kidolgozását teszi szükségessé, melyek központjában a méretgazdaságosság és a modularizáció áll, közölte Christian Mohrdieck, a Daimler üzemanyagcellás fejlesztéseinek vezetője.

A kísérleti projekt helyszíne azért épp egy szerverközpontra esett, mivel az ilyen adatgócok óriási energiafogyasztást generálnak, ezzel pedig jó tesztkörülményeket biztosítanak az üzemanyagcellás technológia autóiparon kívüli teszteléséhez, írja az Automobilwoche.

Az ilyen központok energiafogyasztása becslések szerint 2020-ra csak az USÁ-ban évi 140 milliárd kilowattórára rúg majd, ami a jelenlegi villamosenergia-erőművek emisszióját alapul véve százmillió tonna szén-dioxid kibocsátását okozná.

Ezt lehetne mérsékelni az ilyen központok megújuló energiával való ellátásával. Az elképzelés szerint a szerverfarmot elsődlegesen nap- és szélerőművekből származó energiával látnák el, az időszakos energiafelesleget pedig elektrolízis útján hidrogén előállítására fordítanák. Ellenkező esetben, tehát a szerverfarm túlzott fogyasztása során épp a korábban előállított hidrogén üzemanyagcellás felhasználása biztosítaná az energiaellátást.

Kiemelt Partnereink