Trend Újabb lépés jelzi, hogy az USA az elektrifikáció útjára lép

Újabb lépés jelzi, hogy az USA az elektrifikáció útjára lép

autopro.hu/P.B. | 2021.05.17 04:19

Újabb lépés jelzi, hogy az USA az elektrifikáció útjára lép

Fotó: Youtube/Heliox

Az elektromos töltőoszlopok telepítésével foglalkozó holland Heliox bejelentette, hogy Atlantában építi fel az amerikai központját. Nem ez az első olyan beruházás a napokban, amikor egy külföldi, elektromobilitással foglalkozó cég az Egyesült Államokban terjeszkedik.

Hirdetés

Joe Biden idén hivatalba lépett amerikai elnök még áprilisban jelentette be, hogy húszmilliárd dollárból legalább az amerikai iskolabuszok húsz százalékát fogják elektrifikálni, valamint további 25 millió dollárt költenek elektromos szállítójárművekre. Ezzel összefüggésben a kanadai Lion Electric már bejelentette, hogy terjeszkedni fog az Egyesült Államokban.

A holland Heliox is meglátta a fantáziát az USA piacában, ráadásul ez az igény kölcsönös: az elektromos járművek terjedésével szükség van a töltési infrastruktúra fejlesztésére is. A Heliox főhadiszállása Atlantában lesz, itt egy kutatóközpontot is létesít a cég.

Nem lesz gond a növekedéssel

A Heliox Európában is stabil növekedéssel számolhat, ám a következő években Észak-Amerikában még gyorsabb ütemű növekedés vár a cégre. David Aspinwall, a Heliox frissen kinevezett észak-amerikai elnöke szerint az előttünk álló két-három év kritikus lesz az USA számára, ki kell építeni a töltési infrastruktúrát az elektromos járművek számára. Hozzátette, hogy európai tapasztalataikat felhasználva építik ki az amerikai töltőket.

Becslések szerint tényleg kelleni fog a töltőhálózat az országban: 2030-ra a városi buszok 58, a kishaszongépjárművek 28 százaléka lesz elektromos az Egyesült Államokban a Bloomberg szerint. A növekedést gyorsítja, hogy az amerikai kormány is teljes mellszélességgel támogatja az elektromobilitásra való áttérést.

Komoly tapasztalat

A Heliox jelenleg 1600 nagyfeszültségű gyorstöltőt üzemeltet, többek között a Schiphol repülőtér elektromos buszait is kiszolgálva. A cég olyan mozgatható, 50 kilowattos mobiltöltőket is kínál, ami kiváló megoldást jelenthet az elektromobilitás piacára frissen belépő cégek számára, akik még nem építették ki a töltőoszlopokat telephelyükön.

Aspinwall szerint a töltési hálózat kiépítésének legnagyobb kihívása az edukáció: új technológiáról van szó, aminek használatára meg kell tanítani az embereket – magyarázta a cégvezető az IndustryWeek című lapnak.

Kiemelt Partnereink