Trend Túl sok elektromos autót vesznek a hollandok

Túl sok elektromos autót vesznek a hollandok

autopro.hu/P.B. | 2022.06.15 09:19

Túl sok elektromos autót vesznek a hollandok

Fotó: Hyundai

Az év felénél járunk még csak, de Hollandiában már kimerült az elektromos autók vásárlását ösztönző keret – vagyis mostantól nem jár kedvezmény az év végéig az e-autók vásárlásakor. Ettől még lehet venni elektromos autókat az országban, de aki segítséget szeretne hozzá, annak 2023-ig várnia kell.

Hollandiában az idei évre kimerült az új elektromos autókra szánt állami támogatások kerete. A holland kormány 71 millió eurót különített el erre a célra, ami 22 ezer elektromos autó támogatására volt elegendő – a járművek egyenként 3350 eurós támogatást kaptak.

Amint azt a holland infrastrukturális minisztérium megerősítette, az idei évben már 22 ezer elektromos autó részesült támogatásban, ami azt jelenti, hogy a keretet teljes mértékben felhasználták. Vivianne Heijnen infrastrukturális miniszter-helyettes szerint a program népszerűsége pozitív, ugyanakkor hozzátette: negatívum, hogy azoknak, akik a következő hónapokban szeretnének támogatást kérni egy új elektromos autó vásárlásához, a következő évig kell várniuk.

Egyre kisebb keret

A program 2023-ban és 2024-ben indul újra, de valamivel alacsonyabb támogatással, az e-autók terjedésével később pedig ki is vezetik majd a bónuszt. Érdekesség, hogy a holland kormány egyenként 2000 euróval támogatja a használt elektromos autók megvásárlását is, az erre a célra 2022-ben fordítandó 20,4 millió eurós keret még nem merült ki.

Tavaly augusztus végéig volt elérhető a használt elektromos autók támogatása Hollandiában, ez idő alatt összesen 6750 használt e-autó megvásárlását támogatták – írja az electrive.com.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink