Trend Sziklákból nyernének ki hidrogént egyetemi kutatók

Sziklákból nyernének ki hidrogént egyetemi kutatók

autopro.hu/D.Á. | 2024.03.10 12:17

Sziklákból nyernének ki hidrogént egyetemi kutatók

Fotó: Pixabay

A Texas-i Egyetem (UT) kutatói Austinban számos természetes katalizátoranyagot vizsgál annak érdekében, hogy segítségükkel hidrogén gázt állítsanak elő vasban gazdag kőzetekből, szén-dioxid kibocsátása nélkül. A csapat jelentős állami támogatást is élvez. A természetben több millió évre van szükség a kutatott reakció végbemeneteléhez, ezt azonban gazdaságilag is megtérülő, ipari léptékű termeléssé szeretné alakítani a kutatócsapat.

Toti Larson, a UT földtudományi tanszékének docense és a kutatás vezetője elmondta, valóban sziklákból, méghozzá vasban gazdag fajtákból állítanak elő hidrogént. Ezzel korábban még senki sem próbálkozott ipari léptékben. A kutatócsoport 1,7 millió dolláros támogatást kapott az amerikai energiaügyi minisztériumtól, és együttműködik a Wyoming-i Egyetem tudósaival, hogy különböző kőzettípusokkal vizsgálják a módszer megvalósíthatóságát az Egyesült Államokban.

Érdekes, tiszta folyamat

A katalizátorok, amelyekkel a kutatók kísérleteznek, egy természetes, szerpentinizációnak hívott folyamatot hivatottak elindítani, melynek során a vasban gazdag kőzetekből a vízmolekulákkal reagálva hidrogén szabadul fel, jellemzően magas hőmérsékleten. Az olyan természetes katalizátorokkal, amelyek nikkelt és egyéb, platinacsoportban található nemesfémet tartalmaznak, lehetséges hidrogéntermelődést kiváltani alacsonyabb hőmérsékleteken is. Mindehhez a mai technológiával már könnyedén elérhető mélységből ki lehet termelni a szükséges kőzeteket az egész világon. Ez azt jelenti, hogy a természetes katalizátorokkal beindított reakció segítségével jelentősen növelhető lenne a globális hidrogéntermelés.

Esti Ukar, a UT kutatásában részt vevő egyik földtudományi docens elmondta, természetes módon felgyűlt hidrogén is termelődik ilyen módon a világban mindenhol, de jellemzően kis mennyiségben és nem megtérülően. Ha a kutatók gyorsan és nagy mennyiségben tudnának hidrogént előállítani ezekből a sziklákból, ami természetes módon évmilliókat igényelne, a geológiai hidrogén megváltoztathatja az energiapiacot. Ukar egy másik projekt vezetője is, melynek keretében szén-dioxid-mentes bányászati technológiákat fejlesztenek, ahol megkötik a szén-dioxidot a folyamat során.

Kicsiben már működik

A tudósok már túl vannak sikeres kísérleteken laboratóriumi körülmények között. Ha az energiaügyi minisztérium fejlett energiaipari kutatási projekteket felügyelő ügynöksége jóváhagyja, megkezdődik a tesztelés léptékének kiterjesztése az Egyesült Államokban található számos kőzetfajtával. A kutatócsapat a katalizátorokat Iowa-i bazaltokon, Wyoming-i vasércformációkon és az Egyesült Államok közép-nyugati részén képződött ultramafikus szikláin fogja tesztelni a közeljövőben. A projekt az amerikai gazdasági geológiai hivatal számos kutatási kezdeményezésének része, amelyek a felszín alatti kőzetek hidrogéntermelésben betöltött szerepét vizsgálja, valamint e hidrogént tárolását és az energiaipari fordulathoz való hozzájárulását – áll a Green Car Congress írásában.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink