Trend Rohamosan nő a nikkel iránti kereslet

Rohamosan nő a nikkel iránti kereslet

autopro.hu/P.B. | 2021.06.21 10:17

Rohamosan nő a nikkel iránti kereslet

Fotó: Vale

Az elektromobilitás egyre szélesebb körűvé válásával az elektromos hajtásokhoz szükséges alapanyagok iránt is folyamatosan növekszik a kereslet. A lítium mellett ilyen a nikkel is, amiből ugyan bőséges készlettel rendelkezik a Föld, de az újrahasznosítása és a lehető legzöldebb bányászata nagyon fontos kérdés.

A nikkel szerepe korábban is fontos volt az iparban, az acélgyártásban alkalmazták. Az elektromos autók terjedésével viszont még fontosabbá vált, hiszen az akkumulátorokhoz szükség van nikkelre – emiatt a következő években a nikkel iránti kereslet további növekedésével kell számolni, valamint érdemes Európában is saját források után nézni az esetleges ellátási zavarok enyhítésének céljából.

A német nyersanyag-ügynökség (Dera) friss elemzése szerint a nikkel a következő években a második legfontosabb alapanyaga lesz az elektromos közlekedésnek.

Jelenleg 2,4 millió tonna a globális, éves nikkeligény, ez a Dera becslése szerint 2025-re már 3,4 millió tonnára nőhet.

Indonézia a legfontosabb szereplő

A Föld legnagyobb nikkeltartalékával Indonézia rendelkezik, és ahogyan arról az autopro.hu már többször is beszámolt, az ázsiai ország igyekszik kihasználni az adottságait, és akkumulátorgyártó nagyhatalommá szeretne válni a következő években.

Emiatt várhatóan Indonéziában és Délkelet-Ázsiában fog koncentrálódni a világ nikkeltermelése, ami egyelőre még nem tudni, milyen hatással lesz a fém árára, mindenesetre érdemes az országoknak több lábon állni – Európában is találni nikkelt, és van már példa arra a világon, hogy fenntartható módon termelik ki ezt a fémet.

Fontos megjegyezni, hogy a járműipar mellett az acélgyártásban, a nap- és szélenergiára koncentráló alkatrészgyártók, valamint az informatika is jelentős felvevőpiaca a nikkelnek. A fő szereplő viszont a járműipar, és a következő években az akkumulátorokban használt fémek között 21 százalékra nőhet a nikkel aránya a jelenlegi öt százalékról.

Importra fog szorulni Európa

Ahogyan fent említettük, Európában ugyan van nikkel, és léteznek tervek is ennek kitermelésére, vélhetően ez nem lesz elég a kontinensen felmerülő igény kielégítésére. Németország fontos szereplő lehet az európai nikkelkészletekben, és ott van előtte az ausztrál, valamint a kanadai példa a nikkel fenntartható, emberi jogokat tiszteletben tartó kitermelésére – más módszerekkel Németországban nem lesz esély nikkelt bányászni.

Szakértők szerint a készlet kétséges mérete ellenére az ellátási zavarok enyhítése, esetleges megakadályozása miatt fontos lenne Európában is a nikkel bányászata, emellett az elhasznált akkumulátorok újrahasznosítását is fel kell pörgetni.

Kiemelt Partnereink