Trend Repülésben fog össze a Hyundai és a Rolls-Royce

Repülésben fog össze a Hyundai és a Rolls-Royce

autopro.hu/V.M. | 2022.07.21 06:18

Repülésben fog össze a Hyundai és a Rolls-Royce

Euisun Chung, a Hyundai Motor Csoport elnök-vezérigazgatója (jobbra) és Warren East, a Rolls-Royce vezérigazgatója (balra) az együttműködés bejelentésén | Fotó: Hyundai

A koreai Hyundai Motor Csoport és a brit Rolls-Royce egyetértési megállapodást írt alá a hidrogénalapú, kibocsátásmentes légi közlekedés területén folytatott közös fejlesztések végzése céljából.

A partnerek együttműködése több mindent is magába foglal. A pontok között szerepel egy hidrogén üzemanyagcellás teljesen elektromos hajtásrendszer kifejlesztése a fejlett légi mobilitási szektor számára, hidrogénes hajtásrendszerek készítése a Hyundai saját légi járműveinek, illetve egy közös üzemanyagcellás repülő demonstráció bemutatása 2025-ben. Ezenfelül a kettő vállalat a repülési szektorban hidrogénes tárolórendszerek és töltőinfrastruktúra fejlesztésében is együtt fog működni.

A Rolls-Royce a repülőipari tapasztalataival és tudásával, míg a koreai fél a hidrogén üzemanyagcellás technológiáival fog hozzájárulni ahhoz, hogy sikeres legyen a kooperáció – ami reményeik szerint hozzásegítheti majd a repülést, hogy 2050-re elérje a klímasemlegességet.

A Hyundai szerint a hidrogén üzemanyagcellát ideálissá teszi a jövő repülőinek hajtására a kibocsátásmentessége, a csendessége, a megbízhatósága, illetve az általa kínált nagy hatótávolság.

Nagy lépés az első repülő megalkotása felé

A megállapodás bejelentésével egy időben a Hyundai Motor Csoport légi mobilitási cége, az amerikai Supernal leleplezte egy elektromos hajtású, függőleges fel- és leszállásra képes (eVTOL) utasszállító repülő kabinkoncepcióját, amit külső partnerek és a vállalatcsoport tagjainak közreműködésével készített el.

Az angliai farnborough-i repülőgép-kiállításon bemutatott ötüléses kabinkoncepció

Az angliai farnborough-i repülőgép-kiállításon bemutatott ötüléses kabinkoncepció | Fotó: Hyundai

A Supernal 2028-tól az USA-ban készül városi légi mobilitási szolgáltatást nyújtani saját eVTOL repülőjével, amit később az EU-ban és Nagy-Britanniában is elérhetővé kíván tenni. Ezenfelül a Hyundai Motor Csoport repülési divíziója 2030-tól Koreában kezdené meg az emberek és áruk városok közti légi fuvarozását.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink