Trend Ragaszkodik a 2030-as tiltáshoz a brit autóipar

Ragaszkodik a 2030-as tiltáshoz a brit autóipar

autopro.hu/V.M. | 2023.09.20 14:22

Ragaszkodik a 2030-as tiltáshoz a brit autóipar

Fotó: Jaguar Land Rover

Ismét felvetődött annak lehetősége, hogy az Egyesült Királyságban elhalasztják a tisztán belső égésű motoros új autók értékesítésének 2030-ra tervezett betiltását. A lehetőséget egyelőre ellenző reakciók követték az autóipar részéről.

Az Egyesült Királyságban mostani állás szerint 2030-tól csak hibrid és tisztán elektromos modellek forgalmazása engedélyezett, 2035-től pedig csak utóbbiak értékesítése folytatódhat.

Rishi Sunak brit miniszterelnök azonban arra készül, hogy bejelentse bizonyos 2050-es klímasemlegességet célzó intézkedések elhalasztását, és egyes vélemények szerint a hagyományos hajtású autók értékesítésének tiltását 2035-re halaszthatják.

Kontraproduktív lenne a halasztás

A nyár folyamán egyszer már kizártnak nyilvánított intézkedés újboli lehetőséggé válására gyorsan reagált a brit autóipar. A brit autógyártók és autókereskedők szövetsége (SMMT) szerint az elektromos átállást hátráltatni fogja a klímapolitika bizonytalanná válása.

Mike Hawes, a szervezet vezetője szerint az államnak támogatásokkal, a töltőhálózat fejlesztésével és konzisztens kommunikációval rá kell vennie a váltásra a vásárlókat. „A zűrzavar és a bizonytalanság csak visszatartani fogja őket” – tette hozzá.

A Ford brit régiós vezetője, Lisa Brankin hasonló álláspontot vett fel. Mint kifejtette, a tiltás elhalasztása veszélyezteti az Egyesült Királyságba irányuló elektrifikációs befektetéseket, továbbá a kormánynak a vásárlók támogatására kellene koncentrálnia.

„Három dologra van szükségünk a brit kormánytól: ambícióra, elkötelezettségre és következetességre. A 2030-as célon lazítás mindhármat kockára tenné” – idézi Brankint a Reuters.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink