Trend Ráfekszik az akkumulátorok újrahasznosítására az USA

Ráfekszik az akkumulátorok újrahasznosítására az USA

autopro.hu/P.B. | 2021.06.08 13:23

Ráfekszik az akkumulátorok újrahasznosítására az USA

Fotó: BMW PressClub

A Biden-adminisztráció elektrifikációs tervének része az is, hogy az Egyesült Államokban az eddiginél jóval nagyobb figyelmet és támogatást kapjon az elektromos járművekben használt akkumulátorok újrahasznosítása.

Mint ismert, az amerikai demokrata kormányzat teljes gőzzel elindítja az országot az elektrifikáció útján. Ennek részletei most is kidolgozás alatt állnak, így például az is, honnan lesz elég akkumulátor az Egyesült Államokban a hazai gyártás felpörgetésére.

Érthető módon a kínai függés kevésbé jön szóba – az USA nagy riválisa Kína, és bár kisebb-nagyobb mértékben függ egymástól a két ország gazdaságilag, egyértelműen cél, hogy az Egyesült Államok elektromos átállása ne a kínai cégeken múljon.

A nagyszabású tervek – melyek szerint 2030 után szinte csak elektromos autókat gyártanának az országban, míg 2040-től újonnan csak elektromos járművek kerülhetnek forgalomba – sok-sok nyersanyagot is igényelnek.

Környezetbarát megoldás

Miután az elektromos fordulat lényege a környezetbarát közlekedés, az amerikai bányák nyitása, újranyitása nem igazán elérhető alternatíva. Azonban lítiumra, kobaltra és egyéb nyersanyagokra szükség lesz az akkugyártáshoz.

A Reuters kormányzati forrásokra hivatkozva arról ír, hogy a Biden-adminisztráció fel fogja pörgetni az akkumulátorok újrahasznosításának programját: úgy látják, hatalmas lehetőségei vannak ennek a megoldásnak az országban, ezt pedig ki szeretnék használni.

Kutatás-fejlesztés

A kiszivárgott tervezet szerint komoly összeget fordít az USA a kutatás-fejlesztés területére is az elektromobilitással összefüggésben. Főleg olyan eljárások kutatása a cél, amiknek segítségével hatékonyan és viszonylag olcsón lehet kinyerni az elhasznált akkumulátorok értékes elemeit.

Érdekesség, hogy a hivatalos számítások szerint újrahasznosítás nélkül 2040-re csak az USA területén nyolcmillió tonna hulladék keletkezne az akkumulátorokból – ez nyilvánvalóan nem tenne jót a környezetnek.

Kiemelt Partnereink