Trend Néhány év múlva érkezhetnek az autonóm járművek

Néhány év múlva érkezhetnek az autonóm járművek

autopro.hu/V.M. | 2023.12.28 06:22

Néhány év múlva érkezhetnek az autonóm járművek

Fotó: Waymo Press

A brit kormány reményei szerint az ország útjain mindössze néhány év múlva, már 2026-ban megjelenhetnek a teljesen önvezető, autonóm gépjárművek, amiknek épp most készülnek szabad utat biztosítani jogi szempontból.

Nagy-Britanniában jelenleg nem engedélyezett a teljes mértékben önvezető járművek számára a közutak használata, az ezen változtató törvényjavaslat azonban már létezik, és a tervek szerint 2024 végére érvénybe fog lépni.

„Valószínűleg az emberek már 2026-ban láthatják egyes teljes önvezetési képességgel bíró járművek bevezetését” – nyilatkozta Mark Harper brit közlekedési miniszter. Hozzátette: „Ez fokozatos lesz (…), tehát a vállalatok meghatározott területeken való használatra vezetik majd be (a technológiát).”

Hisznek a technológiában

Az utóbbi időben felerősödött az önvezető technológia biztonságosságával kapcsolatos vita, miután az amerikai Cruise egyik önvezető járműve egy nagy sajtóvisszhangot kapott baleset részese volt.

A brit miniszter azonban továbbra is hisz abban, hogy az önvezetés képes biztonságosabbá tenni az utakat: „Bármi alapján, amit az automatizált járművekről és az önvezető technológiáról hallottam, nagyon is arra fókuszálnak, hogy az embereket megóvják” – forgalmazott egy Reuters által idézett interjúban.

A brit kormány törvényjavaslata szerint az önvezető autók okozta balesetekért a gyártóknak kell majd felelősséget vállalni, és nem a felhasználóknak, vagyis a járművek utasainak.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink