Trend Nagyot ugorhat a 3D nyomtatás piaca

Nagyot ugorhat a 3D nyomtatás piaca

autopro.hu/Sz.K. | 2023.11.27 04:20

Nagyot ugorhat a 3D nyomtatás piaca

Fotó: 3D Systems

A We Market Research legfrissebb elemzése szerint a 3D nyomtatási anyagok piaca 2023-ra várhatóan eléri az 2,8 milliárd dolláros értéket. Ez a növekedés ingadozást mutat majd, és 2033-ra várhatóan elérheti a 10,8 milliárd dolláros értéket, ami 25,7 százalékos összetett éves növekedési rátát (CAGR) tükröz.

Az űripar és az autóipar

Mindkét szektor élen jár a 3D nyomtatási technológia alkalmazásában, hogy forradalmasítsa gyártási folyamataikat. Az űriparban a 3D nyomtatás kulcsfontosságú a könnyű, valamint a bonyolult alkatrészek gyártásában, különösen repülőgépek és űrhajók számára. Az autóipar is használja a 3D nyomtatást az új járműrészek gyors prototípusgyártására, ami felgyorsítja a termékfejlesztési ciklusokat és csökkenti a költségeket.

Mindkét iparág széles körű fejlett anyagokra támaszkodik - beleértve a nagy teljesítményű ötvözeteket, kompozitokat és speciális polimereket -, hogy megfeleljenek a szigorú követelményeknek. Az űripar és az autóipar továbbra is határokat feszeget a 3D nyomtatással elérhető lehetőségek terén. Az innovatív és magas minőségű anyagok iránti kereslet jelentősen növekedni fog, ami kulcsfontosságú tényezővé teszi őket a 3D nyomtatási anyagok piacán.

Európa fenntartható trendeket mutat

Az európai országok ambiciózus célokat tűztek ki a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére és a körkörös gazdaságok előmozdítására. Ahogy a 3D nyomtatás egyre népszerűbbé válik, fenntartható jellemzői összhangban vannak ezekkel a szélesebb körű környezeti célokkal. Az európai fenntarthatóság egyik aspektusa a megújuló és újrahasznosított forrásokból származó anyagok hangsúlyozása a 3D nyomtatási anyagok piacán.

Európa szigorú környezetvédelmi szabályozásai és elkötelezettsége a hulladék és a kibocsátás csökkentése mellett kedvező környezetet teremtenek a fenntartható 3D nyomtatási gyakorlatok számára. Ez ösztönözte a zöld 3D nyomtatási technológiák és anyagok fejlesztését, amelyek megfelelnek a regionális környezetvédelmi szabványoknak.

Az európai 3D nyomtatási anyagok piacát zárt hurokrendszerre összpontosító rendszerek jellemzik. Ez az eljárás minimalizálja az anyagveszteséget és támogatja a fenntarthatóbb ellátási láncot. Emellett a régió oktatásba és kutatásba történő beruházása ösztönzi a fenntartható gyakorlatokat a 3D nyomtatásban résztvevő vállalkozások és intézmények körében.

A kerámiák forradalmi hatása

A kerámiák forradalmasíthatják a 3D nyomtatási anyagok iparágát, főleg az egészségügyben. A kerámiák integrálása a 3D nyomtatási anyagokba számos lehetőséget nyit meg olyan orvosi alkalmazások számára, amelyek precizitást, biokompatibilitást és tartósságot igényelnek.

A kerámiák egyik kulcselőnye az, hogy képesek reprodukálni a természetes csontok és szövetek mechanikai és kémiai tulajdonságait, ami ideálissá teszi őket ortopédiai és fogászati implantátumok számára. A 3D nyomtatás lehetővé teszi az összetett és páciens-specifikus tervezések készítését, amelyek javítják ezeknek az implantátumoknak a kompatibilitását és teljesítményét, végül javítva a beteg közérzetét. Az implantátumokon túl a kerámiák a 3D nyomtatásban hozzájárulnak a testre szabott, nagy precizitású orvosi eszközök, például hallókészülékek és fogpótlások készítéséhez. A kerámiák biokompatibilitása, kombinálva a 3D nyomtatás precizitásával, olyan eszközöket eredményez, amelyek tökéletesen integrálódnak az emberi testbe és kiváló funkcionalitást nyújtanak – írja a Novus Light.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink