Trend Megújuló energiával váltanák ki az orosz kőolajat

Megújuló energiával váltanák ki az orosz kőolajat

autopro.hu/P.B. | 2022.03.19 16:17

Megújuló energiával váltanák ki az orosz kőolajat

Fotó: Széchenyi István Egyetem

Legyen szó tankolásról vagy fűtésről, a jelenlegi helyzet egyértelműen azt mutatja, hogy az ukrajnai háború az európai energiaellátást is érinti. Németországban erre keresik a megoldást, amit a megújuló források jelenthetnek.

Egyre nehezebb helyzetbe kerülnek az európai országok az orosz-ukrán háború kapcsán: egyrészt garantálni kell a biztonságos és megfizethető energiaellátást, másrészt az Oroszország elleni szankciók miatt az orosz gáz beszerzése egyre drágább, és egyre több kérdést vet fel.

Közben pedig ott egy másik nagy dilemma is: az energiaszektornak környezetbaráttá kell válnia a kitűzött klímacélok elérése érdekében Jelenleg az Európai Unió energiaszükségletének mintegy hatvan százalékát importált fosszilis tüzelőanyagok fedezik, és csak 15 százalék származik megújuló energiaforrásból. Azaz távol állunk a környezetbarát, klímasemleges és stabil energiaönellátástól.

Globális szemlélet

Az eFuel Alliance egy részletes dokumentumban felvázolta a lehetséges megoldásokat ennek a dilemmának a kezelésére. A globális szemlélet fontos szerepet játszik – különösen a megújuló energiák térnyerésében. A fosszilis tüzelőanyagok készletei nagyrészt a világ néhány régiójában koncentrálódnak, ami növeli az egyes országoktól való függőséget, míg a megújuló energiákban rejlő lehetőségek sokkal változatosabban oszlanak meg.

A megújuló villamos energiát azonban nehéz tárolni és nagy távolságra szállítani. A potenciál kihasználásához kémiai energiahordozókká, például e-üzemanyaggá kell átalakítani az energiát – az e-üzemanyagok ott állíthatók elő, ahol az éghajlati és földrajzi viszonyok lehetővé teszik az alacsony költségű termelést, és ahol nincs verseny a felhasználásért.

Kiváltható az orosz gáz

„Meggyőződésünk, hogy a megújuló tüzelőanyagok 2030-ra Oroszország kőolajimportjának akár hetven százalékát is kiválthatják, ha az üvegházhatást okozó gázok kvótáját húsz százalékban határozzák meg a megújuló energiáról szóló irányelv felülvizsgálata során” - véli Monika Griefahn, az eFuel Alliance szóvivője, a Greenpeace társalapítója és Alsó-Szászország korábbi környezetvédelmi minisztere.

Ralf Diemer, az eFuel Alliance ügyvezető igazgatója hozzáteszi: ha az e-üzemanyagok termelésének felépítése most elkezdődik, akkor az első klímasemleges üzemanyag már 2025-ben elérhető áron jelenhet meg a piacon – áll az eFuel Alliance közleményében.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink