Trend Mégis vége lesz a benzines autók korának 2030-ban

Mégis vége lesz a benzines autók korának 2030-ban

autopro.hu/V.M. | 2023.07.26 14:18

Mégis vége lesz a benzines autók korának 2030-ban

Fotó: Pixabay

A brit kormány a növekvő megélhetési költségek ellenére is ragaszkodik ahhoz, hogy 2030-ban betiltsák az új benzines és dízelüzemű személyautók forgalmazását az országban – erősítette meg az egyik miniszter azt követően, hogy olyan hírek érkeztek, melyek kilátásba helyezték a tiltás elhalasztását.

Nemrég konzervatív brit képviselők arra szólították a kormányt, hogy klímavédelmi akciótervének egyes elemeit gondolja át. Ezt követően Rishi Sunak brit miniszterelnök olyan nyilatkozatot tett, ami alapján úgy tűnt, fennáll a lehetősége a 2030-as tiltás elhalasztásának annak érdekében, hogy az inflációterhelte időkben „az embereknek ne okozzanak szükségtelenül még több gondot és költséget.”

Röviddel a miniszterelnök felszólalása után Michael Gove lakhatásért és közösségekért felelős miniszter egyértelműsítette, hogy mik is a brit kormány szándékai a 2030-as dátummal kapcsolatban. A Reuters beszámolója szerint egy rádióadásban arra a kérdésre válaszolva, hogy a céldátum kőbe vésett-e, azt a határozott választ adta, hogy „igen.”

Ez azt jelenti, hogy 2030-tól kezdődően a szigetországban nem szabad többé új benzines és dízelmotoros autókat forgalmazni. Akkortól csak a hibrid és tisztán elektromos járművek értékesítése lesz megengedett, 2035-től pedig csak utóbbiak maradhatnak a kereskedésekben.

Megnyugodhat, aki az elektrifikációra tett

Az elektrifikációs menetrend változatlanul hagyása mindenképpen jó hír azon cégeknek, melyek befektetései teljes mértékben az elektromos autók használatára épülnek. Ilyenek a töltőhálózat-üzemeltetők, melyek hevesen kritizálták Sunak bizonytalanságot keltő szavait.

Rosszul járhatnak azonban a fogyasztók, akiknek így potenciálisan drágább járművek közül kell majd választaniuk már a következő évtized elejéig tartó időszakban is.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink