Trend Még több mozgásérzékelős funkció jöhet az autókban

Még több mozgásérzékelős funkció jöhet az autókban

autopro.hu/P.B. | 2020.05.26 11:23

Még több mozgásérzékelős funkció jöhet az autókban

Fotó: Osram

Valószínűnek tűnik, hogy a jövő autóinak egyik nagy újítása az lesz a megszokott megoldásokhoz képest, hogy kapcsolók helyett egy-egy kézmozdulattal állíthatunk be különböző funkciókat az utastérben. Számos ilyen megoldás létezik már, és még többet tehet lehetővé az Osram új fejlesztése.

Hirdetés

Egyre több és több funkció irányítható az autókban érintésmentesen, egy-egy kézmozdulattal vagy éppen a hangunk segítségével. Utóbbira a legelterjedtebb példa a navigációs-rendszerek irányítása, ami ma már egyáltalán nem futurisztikus megoldás. Egyszerűbb dolgokat pedig mozdulatokkal is lehet szabályozni, például a telefonbeszélgetést is meg lehet így szakítani.

Ezek a megoldások egyre gyakoribbá fognak válni, egyrészt a technológiai fejlődésnek köszönhetően, másrészt azért is, mert a műszerfalak átalakulóban vannak, különböző képernyők kerülnek a megszokott kapcsolók helyére.

A LED-izzók segítik azt a technológiát

Az Osram új terméke, az ultrakompakt Oslon Piccolo mindössze 1,6*1,6 milliméteres felületű, 0,81 milliméteres magasságú eszköz, így nagyon kis helyet foglal. Ennek a tulajdonságának köszönhetően ideális megoldás lehet az autók utasterében, ahol infrared technológiájának segítségével újabb és újabb funkciók mozgásérzékelős állításához járulhat hozzá.

A cég honlapja szerint a csomag 850 és 940 nanométeres hullámhosszal rendelhető, és 10 nanoszekundumonként villan egyet, ami ebben a szegmensben is rendkívül sűrűnek számít.

Kiemelt Partnereink