Trend Már élelmiszert is nyomtathatunk magunknak

Már élelmiszert is nyomtathatunk magunknak

autopro.hu/Sz.K. | 2024.01.27 16:22

Már élelmiszert is nyomtathatunk magunknak

Fotó: Revo Food

A Revo Foods osztrák élelmiszer-technológiai vállalat bemutatta a Food Fabricator X2-t, egy új, nagy teljesítményű élelmiszer 3D nyomtatót. A vállalat közleménye szerint ez a világ első ipari gyártási módszere a 3D nyomtatott élelmiszerek előállítására.

A Food Fabricator X2 a hírek szerint nagy mennyiségben lehetővé teszi a testreszabott formákkal, struktúrákkal és textúrákkal rendelkező, egész hús alternatívák és egyéb élelmiszerek gyártását. A Revo Foods eredete egy 2017-es, nemzetközi hallgatókból álló csoport uniós additív gyártási kutatási projektjére vezethető vissza. Ez a csapat később Legendary Vish kereskedelmi név alatt kifejlesztett egy újszerű, extrudáláson alapuló 3D nyomtatási eljárást lazac előállítására. A Revo Foods névre történő átnevezése óta a vállalat felskálázta a termelést, és most már szupermarketekben árulja 3D nyomtatott húspótló termékeit.

A Revo Foods bejelentette, hogy erőfeszítéseket tesz termelési kapacitásainak bővítésére. Ennek érdekében a vállalat nyilvános befektetési lehetőséget hirdetett meg, digitális részvényeket kibocsátva. A 2024. április 18-ig nyitva álló lehetőséggel az összegyűjtött tőkét a vállalat méretnövelésére fogják felhasználni a következő két évben. Ezt követően, 2026-tól kezdődően két további jelentős bővítési lépés következik.

„A 3D-s élelmiszernyomtatás ipari szinten lehetővé teszi számunkra, hogy megváltoztassuk az élelmiszerekről való gondolkodásunkat. Azokat a termékeket, amelyek korábban nagyon exkluzívak voltak, és inkább csak ínyenc éttermekben fordultak elő, mostantól nagy mennyiségben is előállíthatók” - nyilatkozta a Revo Foods vezérigazgatója, Dr. Robin Simsa.

Egyedi ötletek és lépések az élővilágért

A vállalat termékeit a globális környezeti kihívások leküzdésére fejlesztették ki, fenntartható alternatívát kínálva a hagyományos élelmiszer-előállítási és -beszerzési módszerekkel szemben.

A Revo Foods adatai szerint a halfajok 90 százaléka a kizsákmányolás szélén áll, 30 százalékuk jelenleg túlhalászott. Mi több, a hagyományos haltermékekben található magas toxin- és mikroműanyag szint, valamint a tengeri ökoszisztémák destabilizálódása a jelentések szerint határozott változásokhoz vezet a 400 milliárd dolláros halpiacon.

Ennek a változásnak a kihasználása érdekében a vállalat újszerű technológiája nagy mennyiségben állít elő hal- és húsalternatívákat. A vállalat 2023 szeptemberében mutatta be a „THE FILET - Inspired by Salmon” koncepcióbizonylatot, amelyet a Food Fabricator X1 3D nyomtatóval nyomtattak ki. Ez a mikoprotein alapú, 3D nyomtatott lazacfilé-alternatíva volt az első 3D nyomtatott élelmiszertermék, amelyet szupermarketekben értékesítettek.

Tömeges 3D gyártás új lehetősége

A vállalat legújabb élelmiszeripari 3D nyomtatója, a Food Fabricator X2 többfúvókás 3D nyomtatórendszerrel rendelkezik, amely lehetővé teszi a folyamatos élelmiszeripari gyártást. A Revo Foods közleménye szerint ez az első alkalom, hogy az élelmiszeripari 3D nyomtatási technológiával tömegtermelésre is lehetőség nyílik.

Ez az új 3D nyomtató nagy pontosságú extrudáló rendszerrel van felszerelve, amely lehetővé teszi több összetevő bármilyen előre meghatározott szerkezetben történő kombinálását. Így újszerű élelmiszerek, például autentikus húsalternatívák és innovatív szerkezetű, formájú vagy textúrájú termékek állíthatók elő nagy mennyiségben.

A vállalat azt is állítja, hogy új ajánlata lehetővé teszi az élelmiszerek előállításának tömeges testreszabását, megkönnyítve a méret, az alak és a textúra rugalmas szabályozását anélkül, hogy a 3D nyomtatás során jelentős hardverbeállításokat kellene végezni.

A nyomtatott ételek helyettesítik az állatok húsát

Az élelmiszerek 3D nyomtatása jelentős fenntarthatósági előnyöket kínál a valósághű húsalternatívák előállításával. A Revo Foods nem az egyetlen vállalat, amely 3D nyomtatott élelmiszereket kínál. A Redefine Meat szintén egy élelmiszer 3D nyomtatással foglalkozó cég, mely ugyanúgy kereskedelmi forgalomban kapható 3D nyomtatott, állatmentes húst kínál.

A vállalat 2020-ban mutatta be az Alt-Steak-et, az első 3D nyomtatott növényi alapú termékét. A Redefine Meat a cég saját élelmiszer 3D-nyomtatóival előre megtervezve azt állítja, hogy húsalternatívája 95 százalékkal fenntarthatóbb, mint hagyományos társa.

A vállalat Izraelben éttermek és szállodák számára is bevezette a New-Meat 3D-nyomtatott élelmiszertermék-kínálatát. Ez a növényi alapú portfólió 3D-nyomtatott hamburgereket, kolbászokat, bárány kebabot és darált marhahúst tartalmaz - – írja a 3D Printing Industry.

„Olyan szintű kiválóságot értünk el az íz és az állag tekintetében, amely még a világ legelismertebb séfjeit is meglepte” - nyilatkozta Ben-Shitrit, a Redefine Meat vezérigazgatója és társalapítója.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink