Trend Már csak idő kérdése az okosliftek megjelenése

Már csak idő kérdése az okosliftek megjelenése

autopro.hu/P.B. | 2020.03.08 12:22

Már csak idő kérdése az okosliftek megjelenése

Fotó: Pexels

Már évek óta léteznek olyan felvonók, amik internettel kapcsolódnak az épületgépészeti rendszerekhez. Az ilyen rendszereket az angol neve után BAS-nak rövidítik, magyarul épületautomatizálási rendszernek hívják.

Hirdetés

Ez új lehetőségeket nyitott meg az épületek és a felvonók területén, a gyártók és a tervezők már ismerik az előnyeit: az okosfelvonók és az egyéb internetes épületgépészeti elemek karbantartása, élettartamának meghatározása és egyáltalán a javítása sokkal könnyebb és precízebb lett. Sőt, a liftek így már nemcsak egy funkciót láthatnak el, de összekapcsolhatóak akár a beléptető-rendszerekkel, kapukkal, ráadásul a működésük is hatékonyabbá válik: a várakozási idő rövidül, az „üresjáratok” minimalizálásával pedig energia takarítható meg.

Számos felhasználási előny

Az okosfelvonók tehát számos előnnyel rendelkeznek, amik elsősorban ipari felhasználás során, például a szállításnál jelennek meg, de akár személyfelvonók esetében is kihasználhatóak. Vannak azonban még megoldatlan kihívások az új technológia előtt.

A legfontosabb még megoldatlan feladatkör a biztonság. Korábban elektronikusan kapcsolták össze az épület többi részével a felvonókat. Ezeket a rendszereket manuális és biztonsági kapcsolók működtették, az okosliftekben viszont kizárólag online megoldásokat alkalmaznak. Ez számos biztonsággal kapcsolatos kérdést vet fel.

Akadnak még kihívások

A kihívások egy része már ismert az okostelefonok világából: a felvonók internetes hálózatba kapcsolása a szoftverfrissítések és a BAS-rendszerrel való kommunikáció biztonsági réseket nyithat meg, amin keresztül az egész rendszert, tehát az egész épületet megtámadhatják a hackerek. Szintén biztonsági kockázat lehet egy okosépület, okosfelvonó esetében, ha hiba történik a szoftverfrissítés közben.

A fenti kihívások (és más egyéb biztonsági probléma miatt) az okosfelvonók üzembe helyezéséhez nem elegendőek a liftekre jelenleg vonatkozó biztonsági követelmények alkalmazása, hanem fontos, hogy egymáshoz igazítva, összehangoltan alkalmazzák az épületek funkcionalitására és az informatikai elemeire vonatkozó biztonsági követelményeket.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink