Trend Magyar gyártású e-buszok álltak forgalomba

Magyar gyártású e-buszok álltak forgalomba

autopro.hu/P.B. | 2022.07.06 17:22

Magyar gyártású e-buszok álltak forgalomba

Fotó: Facebook/cserpalkovicsandras

Székesfehérvár az első város, ahol a napi forgalomban részt vesznek elektromos Ikarusok. A gyártó ugyan kínai tulajdonban van, ám jelentős magyar hozzáadott értékkel rendelkeznek az autóbuszok, amiket ráadásul helyben, Székesfehérváron szereltek össze.

Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András a közösségi médiában számolt be róla, hogy a július 6-ai ünnepélyes átadót követően hetedikétől a napi forgalomban is részt fog venni a város első két tisztán elektromos busza. A két busz egy tizenkét darabból álló flotta első két példánya, a járművek már megkapták a székesfehérvári helyi járatok flottaszínét. Természetesen légkondicionált, teljes részben alacsonypadlós buszokról van szó.

Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, Székesfehérváron már 2021 februárjában tesztelték az Ikarus 120e modellt, és végül a város lett az első, ahol forgalomba is állt két ilyen autóbusz a menetrendszerinti közlekedésben.

A polgármester utalt rá, hogy az új technológia bevezetése nem biztos, hogy gördülékenyen fog menni: „mint minden új technológiánál és típusnál, itt is vannak ismeretlenek, lehetnek gyermekbetegségek. A Volán és mi is egy ideig még tanulni fogjuk az új jövevények pontos lehetőségeit és határait, ezért ha lenne fennakadás, akkor mindenkitől türelmet kérek, egyben azt, hogy észrevételeit, problémáit feltétlen jelezze akár a Volán, akár az Önkormányzat felé” – fogalmazott.

Egyre több helyen közlekedik villanybusz

Lapunk is írt róla, hogy a napokban Veszprémben is megjelentek az elektromos buszok, most pedig Székesfehérvárral bővült a sor. Emellett Budapesten és az agglomerációjában, Pécsen, Pakson, Komáromban és Tatabányán is közlekedik a helyi járaton elektromos autóbusz, míg Debrecenbe hamarosan érkezhetnek a eCitarók.

Az Ikarus 120e megjelenésével a BYD, a Mercedes-Benz, az MAN és a Solaris után egy ötödik gyártó tisztán elektromos busza is közlekedik Magyarországon. Az pedig, hogy mennyire számít magyarnak a jelenlegi Ikarus, kiderül a korábbi cikkünkből:

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink