Trend Légitaxi tesztközpont nyílt Párizs közelében

Légitaxi tesztközpont nyílt Párizs közelében

autopro.hu/P.B. | 2021.12.07 08:22

Légitaxi tesztközpont nyílt Párizs közelében

Fotó: Pixabay

A Párizs melletti központban elektromos légitaxikat, pontosabban függőleges le- és felszállásra képes légi eszközöket (eVTOL) fognak tesztelni. A cél, hogy a 2024-es párizsi olimpián már élesben is használhassanak ilyen járműveket.

Az elektromos, függőleges fel- és leszállásra képes légijárművek tesztelését a párizsi régió, valamint a párizsi közlekedési vállalat, a RATP támogatja, a projektben pedig számos olyan francia vállalat vesz részt, mely a repüléshez kapcsolódik: gyártói oldalról a Volocopter, az Airbus, a Vertical Aerospace, az Ascendance, a Lilium és a Joby Aviation része a projektnek.

A cél, hogy 2024-re már élesben működő járműveket fejlesszenek, melyek kifejezetten az alábbi két útvonalon repülnének a párizsi olimpiai játékok idején: az első a Paris-Issy-les-Moulineaux helikopter-repülőtérről a Saint-Cyr repülőtérre, a második a Paris-Charles de Gaulle és a Le Bourget repülőterekről Párizs központjába vezetne.

Nem most indult az együttműködés

A részvevők közleménye kitér arra is, hogy az Île-de-France régióban a városi légi mobilitási (UAM) iparág fejlesztése 2020 szeptemberében indult egy pályázati felhívás révén. Ezt követően harminc gyártót választottak ki, hogy végezzenek teszteket a területen – írja az electrive.com.

A 2019-es párizsi légikiállításon az ADP Csoport, a RATP és az Airbus bejelentette, hogy a Közlekedési Minisztérium támogatásával tanulmányt indítanak a 2024-es olimpiai játékok városi légi közlekedési szolgáltatásának megvalósításáról. Örömmel látom, hogy ennek a partnerségnek az egyik konkrét eredménye itt, Pontoise-ban valósul meg – nyilatkozta Jean-Baptiste Djebbari, a francia közlekedési minisztérium képviseletében.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink