Trend Komoly hatással lehet a hálózatra az első autonóm erőmű

Komoly hatással lehet a hálózatra az első autonóm erőmű

autopro.hu/D.Á. | 2021.03.03 13:47

Komoly hatással lehet a hálózatra az első autonóm erőmű

Fotó: Pexels

A japán Takasago városában a Mitsubishi felépítette T-Point 2 névre hallgató, új generációs erőművét. A létesítmény a kísérleti célokat szolgáló elődjét messze meghaladva, teljesen digitalizáltan működik, ezzel irányt mutatva a jövő áramtermelésének.

Az eredeti T-Point erőmű 1997-ben létesült, célja az új erőműkomponensek tesztelése volt valós körülmények között. A korábban csak kis léptékben végzett tesztek után ez nagy előrelépés volt. A 2020 nyara óta üzemelő, legmodernebb digitális technológiákat felvonultató T-Point 2-től nem kevesebbet várnak, minthogy ez lesz a világ első, teljesen autonóm erőműve.

Okosan a fenntarthatóság felé

A gázturbinás erőmű 566 megawattos teljesítménnyel táplálja a japán villamos hálózatot. Minden elemét a digitális üzemnek kedvezően alakították ki, így már a létesítmény tervezése is 3D virtuális valóság segítségével zajlott, nagyban növelve a hatékonyságot. Az erőmű működése a Mitsubishi TOMONI elnevezésű, digitális megoldásokat magában foglaló termékcsaládjára épül. A japán szó jelentése „együtt”, ennek megfelelően magában foglal számos, mesterséges intelligenciával támogatott elemző és működtető folyamatot, melyek közösen mutatnak az automatizálás irányába.

Számos automatizált folyamat zajlik az erőműben, a lista pedig egyre bővül. A mesterséges intelligenciára épülő, folyamatosan tanuló algoritmusok képesek az egyes gépelemek, alkatrészek életciklusaira vonatkozó adatok alapján megelőző karbantartásokra felhívni a figyelmet. Az emberi észleléshez képest jóval korábbi stádiumban észrevett, meghibásodásra utaló jelek alapján egy későbbi lehetséges probléma olcsóbban és hatékonyabban orvosolható, sőt, váratlan leállást sem fog okozni. A döntéseket végül emberek hozzák, és a javításokkal, karbantartásokkal kapcsolatos teendőket is ők végzik, a tervek szerint azonban a későbbiekben ezek is automatizáltan fognak működni.

Emberek továbbra is lesznek az erőművekben a teljesen automatizált működés felé haladva, ám a T-Point 2 előbb-utóbb eljut a teljesen önálló üzemelésig. Ennek Junichiro Masada, a vállalat senior alelnöke szerint fontos feltétele a lehető legnagyobb gazdasági potenciált rejtő, feltörekvő technológiák használata. Ilyen például a Dolgok Internetébe (IoT) való integrálódás. Masada hozzátette, a 2000-ben indított TOMONI megoldáscsomag a kezdeti funkciójához, a távoli ellenőrzéshez képest mára már lehetővé teszi számos folyamat teljes automatizálását. Természetesen a projekt kimenetelét jelentősen befolyásolja, hogy a technológiai feltételek megteremtésén túl gazdaságilag is megtérülnek-e a törekvések, illetve további kihívás a megfelelő kiberbiztonság megteremtése.

Rendszerszintű fejlődés

Az automatizált erőművek koncepciója az áramszolgáltatási láncolatban növekedő hatékonyságot hozhat. A fogyasztói igények kielégítéséhez kevesebb energia szükséges, így az erőművek emissziója is csökkenhet. Ezen felül a növekvő rugalmasság hozzájárul a kötöttebben rendelkezésre álló megújuló energiaforrások térnyeréséhez is – a TOMONI rendszer segít előreláthatóbban menedzselni a hálózatot.

A világjárvány megmutatta, milyen fontosak a kevés munkavállalóval, megnövekedett terhelés alatt is flexibilisen működő erőművek, így a T-Point 2 mintáját várhatóan követni fogja az egész szektor — számolt be a Forbes.

Kiemelt Partnereink