Trend Kína uralja a világot a zöldhidrogén terén

Kína uralja a világot a zöldhidrogén terén

autopro.hu/R.K.E. | 2024.06.07 09:19

Kína uralja a világot a zöldhidrogén terén

Fotó: Freepik

A megújuló energiaforrásokból származó hidrogéntermelés várhatóan meghaladja a 2025-re kitűzött 200.000 tonnás célt. Kína jelentős lépéseket tesz a zöldenergia előmozdítása terén, és a tervezettnél hamarabb készül túllépni nemzeti hidrogéncéljait.

Hirdetés

A Rystad Energy jelentése szerint a megújuló energia felhasználásával előállított hidrogén mennyisége jó úton halad a 2025-re kitűzött 200.000 tonnás célérték túllépése felé. Kína előremozdítja azt a célját, hogy a hidrogént szélesebb körben használja a szén-dioxid-mentesítésre. A jelentés szerint az év végéig közel 2,5 gigawatt hidrogénelektrolizáló kapacitást telepít.

A kapacitás várhatóan 220.000 tonna zöldhidrogént fog termelni évente (tpa) ebben az évben, ami több, mint a világ összesített termelése. Az Európai Unió 10 millió tonna belföldi felhasználását és további 10 millió tonna importálását tűzte ki célul az évtized végéig. Ugyanakkor 2022-ben Európa megújuló hidrogéntermelése mindössze 20.000 tonna lesz.

Fenntartható hidrogéngazdaság

Kína 2023-ban 1 gigawatt kumulatív telepítésével megszilárdította globális vezető szerepét az elektrolízis-kapacitás terén, ami jelentős mérföldkő az ország hidrogéntechnológiájának elterjedése szempontjából.

A zöldhidrogén előállításához a gyártóknak elektrolízisre van szükségük, amely a vízmolekulákat hidrogénre és oxigénre bontja. Ennek ellenére Kína hidrogéntermelésének jelentős részét még mindig a szén elgázosításával vagy metán gőzzel történő reformálásával előállított szürke hidrogén teszi ki.

A jelentés fenntartja, hogy a kettős szén-dioxid-kibocsátási célkitűzéseinek - 2030-ig a kibocsátási csúcsérték elérése, 2060-ig pedig a szén-dioxid-semlegesség - elérése érdekében Kínának egyre nagyobb mértékben kell a környezetbarátabb, azaz a hidrogén előállításának alacsony szén-dioxid-kibocsátású módszerei felé mozdulnia – írja az Interesting Engineering.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink