Trend Jól vizsgázott a hidrogénmotoros kamion

Jól vizsgázott a hidrogénmotoros kamion

autopro.hu/V.M. | 2023.10.13 08:19

Jól vizsgázott a hidrogénmotoros kamion

Fotó: Andrés Valdivia (CNW Group/Westport Fuel Systems Inc.)

Spanyolországban sikerrel végződött az a demonstráció, mely során egy hidrogénes belső égésű motorral ellátott nyerges vontatóval végeztek szállítást. Ez egy újabb lépést jelent abba az irányba, hogy a hidrogénmotoros teherautók megjelentjenek az utakon.

Hirdetés

A teszt során a Mercadona spanyol élelmiszer-üzletlánc egy madridi egységébe szállított hűtött termékeket a Disfirmur SL szállítmányozási vállalat egy kamionja. A traktor motorját a kanadai Westport hidrogénnel üzemelő magasnyomású közvetlen befecskendezési rendszere (HPDI) beépítésével alakították át.

A környezetbarát alternatív üzemanyagokkal való üzemelésre tervezett HPDI rendszerével a Westport olyan megoldást szeretne kínálni a teherautógyártóknak, amivel elérhető áron csökkenthetik járműveik kibocsátását. A HPDI különböző változatai például biogázzal vagy hidrogénnel működhetnek.

A technológiát már évek óta használja a Volvo Trucks, mely nemrég a Westporttal egy közös cég felállításáról is megegyezett. A vegyesvállalkozást a HPDI technológia terjesztésére 2024-ben tervezik létrehozni a partnerek.

Bár az üzemanyagcellákhoz képest sokkal kisebb figyelmet kapnak, a hidrogénhajtású belső égésű motoroknak is lehet jövője a zöldebb közlekedésben. Az ilyen erőforrások fejlesztésével mára számos vállalat és egyéb szervezet foglalkozik. Tavaly például a hidrogénes ellendugattyús motorok fejlesztése érdekében jött létre összefogás, a Tata és a Cummins pedig indiai haszonjárműveket szeretne hidrogénes motorokkal ellátni.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink