Trend Intelligens töltés akár már a Holdon is

Intelligens töltés akár már a Holdon is

autopro.hu/H.J. | 2021.01.10 12:23

Intelligens töltés akár már a Holdon is

Fotó: Bosch Media Center

Legyen az a Föld vagy a Hold – a robotoknak energiára van szükségük. Alapvetően a Holdjáró robotok a fedélzeti napelemekből nyerik az energiát, de a kisebb méretű, vagy éjszaka dolgozó gépek számára kiegészítő áramforrásra lehet szükség. Ennek érdekében a mérnökök két feltörekvő technológiát – a vezeték nélküli töltést és az intelligens autonóm navigációt – kombinálják.

A kis robotokat úgy szerelik fel és programozzák be, hogy zord, kiszámíthatatlan körülmények között is képesek legyenek navigálni – így el tudnak jutni egy vezeték nélküli dokkolóállomáshoz olyan környezetben, ahol a GPS nem működik.

A NASA nemrégiben jelentette be a kritikus űrhajózási alkalmazások ultragyors töltési programjának finanszírozását, amely projekt keretében szervezetek egy csoportja kutatás-fejlesztési tevékenységet folytat a Holdon történő működéshez szükséges kis robotok intelligens navigálásához és vezeték nélküli töltéséhez. A program vezetője az űrrobotikára szakosodott Astrobotic, emellett a Bosch, a Washingtoni Egyetem, a WiBotic és a NASA Glenn Kutatóközpontja is részt vállal a munkában.

A NASA Tipping Point programján keresztül 5,8 millió dollárral elnyert projekt célja egy olyan rendszer kifejlesztése, amely mágneses rezonancián alapuló vezeték nélküli töltést végez a Holdon uralkodó körülmények között – ez magában foglalja a robotok pontos autonóm navigációját a vezeték nélküli töltőállomásig. A cél a teljes rendszer kiépítése 2023 közepéig.

A mesterséges intelligencia és az összekapcsolhatóság szerepe

A Bosch a mesterséges intelligencia által vezérelt intelligens adatelemzés és a vezeték nélküli kapcsolódási megoldások terén szerzett szakértelmével járul hozzá a projekthez. A mesterséges intelligencia és a dolgok internete kombinálásával a vállalat kutatói az intelligens feldolgozási képességekre összpontosítanak.

Samarjit Das, a pittsburghi Bosch Research intelligens tárgyak internete kutatócsoportjának vezetője elmondta, hogy a Holdon nem állnak rendelkezésre rádióalapú földi lokalizációs megoldások. Ezenkívül a kiszámíthatatlan terep és a por még nehezebbé teszi a pontos navigációt. Ezért intelligens fúzióra és észlelésre van szükség a robot többforrású adatai által, hiszen csak így lehet kiküszöbölni a Holdon uralkodó zord körülményeket.

A Bosch a projekt keretén belül többszenzoros fúziós technológiákat tanulmányoz és fejleszt – ezek tartalmaznak videó-, és inerciális mérési egységeket, rádiófrekvenciás mozgásokat és rezgésérzékelőket a robotokon, lehetővé téve a nagyon precíz navigációt. A vezeték nélküli kapcsolat minden aspektusának – a kommunikációnak, az érzékelésnek, a lokalizációnak és a töltésnek – optimálisan kell működnie a többszenzoros fúzióval együtt ahhoz, hogy a kutatás elérje célját.

A kísérleti robot

A projektben szereplő robot az Astrobotic's CubeRover, egy ultrakönnyű, újratölthető gép, amelyet a NASA Kennedy Űrközpontjával együttműködésben fejlesztettek ki. A Holdjáró egyedül, de akár egy másik CubeRoverrel összekapcsolódva is működhet. A gépeket három méretben építik meg, így létrehozva egy olyan mobil platformot, amely számos olyan eszközt tartalmazhat, mint például spektrométerek, neutrondetektorok, kamerák és más fontos tudományos érzékelők.

A Bosch és az Astrobotic korábban a SoundSee nevű modult fejlesztették ki közösen, amely mesterséges intelligenciát használ az audioadatok elemzésére.

Vezeték nélkül – új áramforrás a Holdjáró-robotokhoz

A CubeRover-nek áramra lesz szüksége a működéshez. A vezeték nélküli töltési technológiát a seattle-i WiBotic cég biztosítja – amely egy fejlett vezeték nélküli töltési és energiaoptimalizálási megoldásokra szakosodott vállalat a légi, mobil és tengeri robotok szektorában.

A WiBotic-ot a Washington Egyetem is támogatja, ahol a vezeték nélküli töltés technológiájának lehetőségeit évek óta tanulmányozzák. A kutatók csapata egy könnyű, rendkívül gyors közeli töltési megoldást fejleszt ki, amely egy bázisállomásból és egy erősítőből áll, hogy lehetővé tegye a kritikus űrbeli alkalmazásokat.

Modern tesztelési folyamat

A projekt eredményeit a NASA clevelandi Glenn Kutatóközpontjában tesztelik. Az intelligens navigációval és vezeték nélküli töltéstechnikával rendelkező CubeRover-t a NASA Űrerőműjében, a világ legnagyobb termikus vákuumkamrájában helyezik üzembe. A tesztek bemutatják, hogy a rendszer miként teszi lehetővé a Holdon uralkodó körülményeknek való ellenállást – még a robotika ilyen kis szegmense számára is.

Kiemelt Partnereink