Trend Húsz éven belül szinte minden teherautót elektromosra cserélne Kalifornia

Húsz éven belül szinte minden teherautót elektromosra cserélne Kalifornia

autopro.hu/P.B. | 2020.06.26 10:49

Húsz éven belül szinte minden teherautót elektromosra cserélne Kalifornia

Fotó: ACEA Press

A tervek szerint 2040-re 500 ezer elektromos teherautó közlekedne Kaliforniában, a napokban elfogadott törvény pedig azt követeli meg, hogy 2035-re az államban közlekedő teherautók legalább 60 százaléka legyen zéró kibocsátású. Ez az első ilyen irányú szabályozás az Egyesült Államokban.

A hírnek bizonyára örülnek a Teslánál, hiszen néhány héttel ezelőtt jelentette be a kaliforniai vállalat, hogy szeretnének elektromos kamiont gyártani. A hír akkor megdobta a Tesla részvényeit, és úgy tűnik, valóban nagyot kaszálhat a cég egy ilyen járművel.

A Tesla mellett a hidrogéncellás meghajtású teherautókkal foglalkozó Nikola is jól járhat a szabályozással, és amennyiben az ő megoldásuk terjed el, akkor nem biztos, hogy akkumulátorosra cserélik a kaliforniai teherautókat, de a lényeg a kibocsátás csökkentése.

Környezetvédelmi és egészségügyi előnyök

A kaliforniai döntéshozók az áruszállítás környezetbaráttá tételétől dollármilliárdos megtakarításokat várnak a nagyobb flottákat üzemeltető cégeken keresztül, és akár 9 milliárdos egészségügyi hasznot is remélnek. Emellett több ezer új munkahely létrejöttére is számítanak – írja a Forbes.

Nem véletlenül lehet Kalifornia az első az ilyen szabályozások terén, ugyanis az állam légszennyezettségi adatai rendkívül rosszak, a kaliforniaiak zöme szenved a légszennyezettségtől és a szmogtól.

A károsanyag-kibocsátástól teljesen mentes áruszállítás elérését 2045-re várják Kaliforniában, addigra várható, hogy lecserélik az összes dízelüzemű kamiont és kisebb teherautót.

Anyagilag is megéri az elektromobilitás a fuvarozásban

A Forbes cikke felhívja rá a figyelmet, hogy az átállással hosszútávon rengeteg pénz spórolható az üzemanyagon. Mint írják, 2010-hez képest 87 százalékkal olcsóbb egy elektromos jármű fenntartása ma, és a 2020-as évek közepére eljöhet az a fordulat is, hogy az elektromos autók olcsóbbak lesznek a hagyományos meghajtású járműveknél. Ha a tendencia nem változik, akkor 2040-re, mikorra Kalifornia lecserélné a teherautóinak a zömét, már bőven olcsóbb lesz elektromos járműveket vásárolni és üzemeltetni.

Elemzők azt várják, hogy akár 7 milliárd dollárt is spórolhat összességében az állam ezzel a módszerrel az elkövetkező 20-25 évben. Ez persze nagyon hosszú idő, ez alatt sok tényező változhat meg, de a jelenlegi tendenciák azt mutatják, hogy megéri váltani.

Kiemelt Partnereink