Trend Hidrogénhajtású teherautót tesztelnek Hollandiában

Hidrogénhajtású teherautót tesztelnek Hollandiában

autopro.hu/V.M. | 2020.04.21 04:20

Hidrogénhajtású teherautót tesztelnek Hollandiában

Fotó: Breytner

Egy üzemanyagcellás tehergépkocsi tesztelése kezdődött meg Hollandiában az Európai Unió által támogatott a H2Share projekt keretében. A gyakorlati tapasztalatok gyűjtését szolgáló programot a későbbiekben más országokra is ki akarják terjeszteni.

A holland VDL által egy DAF teherautó átalakításával készített 27 tonnás, háromtengelyes járművet egy szintén holland, emissziómentes szállítmányozásra specializálódott vállalat, a Breytner fogja három hónapig használni a dél-hollandiai Schelluinen városában. A vállalat azt reméli a programtól, hogy megtudhatják, hogyan lehet a hidrogénes teherautót a leghatékonyabban használni a különböző logisztikai folyamatok során.

Nem gond az előretelepített töltők hiánya

A német Wystrach egy alacsony energiafogyasztású mobil töltőállomást fejlesztett a teherautóhoz, lehetővé téve annak tesztelhetőségét különböző területeken, függetlenül a töltőinfrastruktúra kiépítettségétől. A járművet és a hozzá tartozó töltőállomást később más cégeknél is tesztelni fogják. A projekt keretében összesen hat, Németországban, Hollandiában, Belgiumban, illetve Franciaországban található helyszíneken fogják kipróbálni a hidrogénes tehergépkocsit.

Fotó: Mobile hydrogen filling station - Wystrach GmbH

Az Európai Unió által 1,69 millió euróval támogatott H2Share célja a hidrogénhajtású tehergépjárművek piacának fejlesztése, valamint gyakorlati tapasztalatok nyerése az ilyen járművek használatával kapcsolatban Északnyugat-Európa különböző régióiban.

Meg kell győzni a leendő vevőket

Menno Kleingeld, a VDL ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a projekttel szeretnék bizonyítani a hidrogén üzemanyagcellás tehergépjárművek piaci érettségét, valamint valódi felhasználókkal demonstrálni megbízhatóságukat a mindennapi használat során - áll az electrive.com cikkében.

Európában egyébként más vállalatok is törekednek az üzemanyagcellás technológia meghonosítására a szállítmányozásban. Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, a Hyundai Hydrogen Mobility 2025-ig ezerhatszáz hidrogénes teherautót tervez átadni Svájcban.

Kiemelt Partnereink