Trend Ezzel a trükkel növelné az e-autók hatótávját a Hyundai

Ezzel a trükkel növelné az e-autók hatótávját a Hyundai

autopro.hu/P.B. | 2024.01.25 09:16

Ezzel a trükkel növelné az e-autók hatótávját a Hyundai

Fotó: Hyundai

A Hyundai és a Kia bemutatta az „Active Air Skirt” nevű technológiát, amely az elülső légáramlást szabályozza, célja a légellenállási együttható csökkentése. A megoldással várhatóan le lehet faragni a fogyasztásból, ami növeli a hatótávot.

A Hyundai már az Ioniq 5 és Ioniq 6 elektromos modellek első lökhárítójába is szerelt hasonló eszközt, de azok az aktív szárnyak csak a hűtő szívónyílásainak nyitásáért és zárásáért felelnek. Ennek ugyan van hatása a légellenállásra, de a koreai gyártó most tovább ment az „Active Air Skirt” (AAS) technológiával.

Az AAS rendszer az első lökhárító és a jármű első kerekei közé van beépítve, ott szabályozza a lökhárító alsó részén beáramló levegőt. Ez hatással van a jármű kerekei körül keletkező turbulenciára, ennek eredményeként a Hyundai és a Kia azt reméli, hogy a légellenállási együttható (Cd) minimalizálásával javíthatják az elektromos autók hatótávját és menetstabilitását.

A rendszer csak nagy sebességnél aktív: 80 kilométer/óra sebességnél kapcsol be, de akár 200 kilométer/órás sebességnél is működik, viszont ha 70 alá lassít az autó, kikapcsol.

Csodát nem kell várni tőle

A mérnökök szerint a hatótáv körülbelül hat kilométerrel növelhető ezzel a módszerrel, ezen túlmenően a leszorítóerő is növekedni fog, javítva a jármű tapadását és stabilitását nagy sebességnél. A két légterelő az első gumiabroncsok elé van felszerelve, és nem terjed ki a jármű teljes szélességére.

„Ez a technológia várhatóan nagyobb hatással lesz a SUV-kra és az egyéb olyan autókra, ahol nehéz javítani az aerodinamikai teljesítményt” – mondja Sun Hyung Cho, a Hyundai Motor Group alelnöke. „Továbbra is arra törekszünk, hogy az aerodinamika fejlesztésével javítsuk az elektromos járművek menetteljesítményét és stabilitását” – idézi a szakembert a gyártó közleménye.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink