Trend Ez a szivacs képes elnyelni a szén-dioxidot a levegőből

Ez a szivacs képes elnyelni a szén-dioxidot a levegőből

autopro.hu/R.K.E. | 2024.06.10 07:18

Ez a szivacs képes elnyelni a szén-dioxidot a levegőből

Fotó: Cambridge-i Egyetem

A Cambridge-i Egyetem kutatói olyan anyagok előállítására fejlesztettek ki egy alacsony költségű és energiahatékony módszert, amelyek képesek a szén-dioxidot közvetlenül a levegőből megkötni.

Hirdetés

A módszer, amely a kutató szerint hasonló az akkumulátor töltéséhez, a háztartási vízszűrőkben gyakran használt aktív szenet tölti fel. A szén „szivacsot" olyan ionokkal töltve fel, amelyek reverzibilis kötést képeznek a szén-dioxiddal, a kutatók megállapították, hogy a feltöltött anyag közvetlenül a levegőből képes a szén-dioxidot megkötni.

„A légkörből származó szén-dioxid-kibocsátás megkötése a legvégső megoldás, de az éghajlati vészhelyzet mértékét tekintve ezt meg kell vizsgálnunk. Az első és legsürgősebb dolog, amit tennünk kell, az a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése világszerte, de az üvegházhatású gázok eltávolítása is szükségesnek tűnik a nettó nulla kibocsátás eléréséhez és az éghajlatváltozás legrosszabb hatásainak korlátozásához. Reálisan nézve mindent meg kell tennünk, amit csak tudunk." – mondta Dr. Alexander Forse, a Yusuf Hamied Kémiai Tanszék vezető kutatója.

Innen indult az ötlet

A kutatók feltételezték, hogy az aktív szén hidroxidokkal való feltöltése alkalmassá tenné azt a szén-dioxid megkötésére, mivel a hidroxidok reverzibilis kötéseket képeznek a szén-dixoiddal. A cambridge-i csapat egy akkumulátor-szerű töltési folyamatot alkalmazott egy olcsó aktívszenes kendő hidroxidionokkal való feltöltésére. Ebben a folyamatban a szövet úgy működik, mint egy akkumulátor elektródája, és a szén pórusaiban hidroxidionok halmozódnak fel. A töltési folyamat végén a szenet kiveszik az „akkumulátorból", kimossák és megszárítják.

A feltöltött faszénszivacson végzett tesztek azt mutatták, hogy a hidroxidok kötési mechanizmusának köszönhetően képes a szén-dioxidot közvetlenül a levegőből megkötni. Ezenkívül, hogy a szén-dioxidot a faszénből összegyűjtsék, hogy azt tisztítani és tárolni lehessen, az anyagot felmelegítik, hogy a hidroxid-szén-dioxid kötéseket megfordítsák. A kutatók szerint a jelenleg a levegőből történő szén-dioxid-leválasztáshoz használt legtöbb anyagot 900 Celsius-fokos hőmérsékletre kell hevíteni, gyakran földgázzal.

A cambridge-i csapat által kifejlesztett töltött faszénszivacsokat 90-100 Celsius-fokra kell felmelegíteni, ami megújuló villamos energiával is elérhető. Az anyagokat ellenállásos fűtéssel is felmelegítik, amely belülről kifelé melegíti őket, így a folyamat gyorsabb és kevésbé energiaigényes – írja a The Engineer.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink