Trend Együtt fejleszt a Rolls-Royce és a Mercedes-Benz

Együtt fejleszt a Rolls-Royce és a Mercedes-Benz

autopro.hu/H.J. | 2019.12.27 12:14

Együtt fejleszt a Rolls-Royce és a Mercedes-Benz

A vállalatok stratégiáját képezi az üzemanyagcellás technológia fejlesztése. Az együttműködés keretein belül olyan független erőforrás fejlesztésén dolgoznak, mely a fenntarthatóság mellett a szén-dioxid semlegességet is támogatja.

A Mercedes-Benz stratégiájának kiemelt részét képezi az üzemanyagcellás technológia. Nulla kibocsátás, nagy hatótáv, rövid üzemanyag-töltési idő, illetve széles alkalmazási lehetőségek a személygépjárművektől kezdve a kisebb haszongépjárműveken át, egészen a tehergépjárművekig.

A vállalat innovációért felelős részlege, a Lab1886 most a meghajtás-és energiarendszereket fejlesztő Rolls-Royce Power Systems vállalatával működik együtt egy energiaellátó rendszerek területén végzett kísérleti projektben. Az akkumulátor és az üzemanyagcellás technológia továbbfejlesztése a fenntarthatóságot és független erőforrást, valamint a szén-dioxid semlegességet támogatja.

Üzemanyagcellás technológia és független erőforrás

Az üzemanyagcellás technológia a Mercedes-Benz erőátviteli stratégiájának szerves része. A vállalat több ezer kilométernyi tesztelést tudhat háta mögött hidrogénüzemű elektromos járműveivel. Nemrég bemutatott GLC F-CELL üzemanyagcellás plug-in hybrid modellje pedig újabb mérföldkő a vállalat történetében.

A Rolls-Royce kísérleti projektjén belül a független erőforrás fejlesztésén dolgoznak (például generátorként működő motor) a márka MTU termékfejlesztésért felelős csoportján belül.

Elsősorban a biztonság szempontjából kritikus alkalmazási területekre, például az adatközpontokra koncentrálnak, melyek napjainkban többnyire csak a hagyományos motorokkal foglalkoznak. A kísérleti projekthez szükséges üzemek építése a tervek szerint a következő év elején kezdődik.

A vállalatok együttműködése új utakat nyithat meg

A Rolls-Royce egyik legfőbb célja a hajtásrendszer és az energiaellátás szén-dioxid-mentesítése. A vállalat által fejlesztett üzemanyagcellás rendszer pedig készen áll a sorozatgyártásra és a piaci megjelenésre. Martin Teigeler, a Rolls-Royce Power Systems kutatás-fejlesztésért felelős vezetője szerint a Mercedes-Benz üzemanyagcellás modulja további fejlesztéseket tesz lehetővé a vállalat számára – olvasható a media.daimler.com oldalán.

Képek: media.daimler.com

Kiemelt Partnereink