Trend Biztonságosabbá teszi a holland utakat a Mercedes

Biztonságosabbá teszi a holland utakat a Mercedes

autopro.hu/V.M. | 2022.03.30 16:21

Biztonságosabbá teszi a holland utakat a Mercedes

Fotó: Daimler Global Media Site

A holland infrastruktúramenedzsment-ügyi minisztérium a Mercedes-Benz autói által továbbított adatok felhasználásával fogja támogatni úthálózat-fenntartását. A két évig tartó közös projekttől a Mercedes és a minisztérium többek között a közlekedésbiztonság javulását várja.

Az kettő partner úgynevezett útmonitorozási programja kiterjed egész Hollandiára és annak mintegy 130 ezer kilométeres úthálózatára. A projektpartnerek fejlett szoftveres analitika segítségével fogják elemezni a környezetükkel való kommunikációra képes, car-to-X, azaz autó-környezet kommunikációs és más rendszerekkel ellátott Mercedes-Benz járművekből beérkező, majd feldolgozás előtt anonimizált adatokat.

A remények szerint a program során nyert adatokkal és azok elemzésével képesek lesznek a közlekedést hatékonyabbá, fenntarthatóbbá és biztonságosabbá tenni.

„Az algoritmusaink és digitális eszközeink képesek lesznek iránymutató eredményekkel szolgálni, ezáltal javítva a cselekvőképességet és a döntéshozatal folyamatát a kritikus infrastrukturális projektekben” – fogalmazott Daniel Deparis, a Mercedes-Benz Group városi mobilitási megoldások részlegének vezetője. „Nem csupán felhasználók és szakértők, de a szélesebb társadalom és a jövő generációi is élvezhetik majd a hasznát ennek.”

Nagyobb biztonság, gyorsabb hibaelhárítás

A hollandiai projekt három területre fókuszál, ezek a közlekedésbiztonság, az eszköz-, valamint a téli időjárási menedzsment. Az első területen a baleset megelőzésére szolgáló fejlett vezetőtámogató rendszerek (ADAS) működésbe lépéseit leíró adatok vizsgálatával fogják felderíteni azokat a lokációkat, melyek fokozottan balesetveszélyesek. Összevetve a más mérésekből származó adatokkal, ezek az elemzések hatékonyan támogathatják majd az infrastruktúrafejlesztési tervek kidolgozását, ezen keresztül hozzájárulva az utak biztonságosabbá tételéhez. Nem mellesleg a megoldás a múltban végzett fejlesztések hatékonyságának felmérésére is alkalmas.

A téli időjárási menedzsment támogatása érdekében például, mikor az ESP és ABS szenzorok jelei alapján egy autó rossz útviszonyokat érzékel, az elküldi az adatokat a Mercedes-Benz Vehicle Cloud felhőrendszerbe. A feldolgozás után az információ az útfenntartóhoz kerül továbbításra, ahol azt digitális térképeken megjelenítve láthatják, hogy pontosan hol van szükség beavatkozásra, például sózásra. A megoldás nem csak gazdaságos, de környezetvédelem szempontjából is előnyös.

Végül pedig a Mercedes-ek által küldött adatok az úthálózati infrastruktúra fenntartását is támogatni fogják. A járművektől gyűjtött adatok segíteni fogják az olyan hibák, mint a kátyúk, a kopott felfestések, vagy a hiányzó közlekedési jelzések beazonosítását, illetve az egyes hibák esetében azok idő közbeni súlyosbodásának nyomon követését. Mindez támogatni fogja a felújítások megtervezését és az erőforrások optimális felhasználását.

A Mercedes felhívja rá a figyelmet, hogy járművei csak abban az esetben továbbítanak a projekt szempontjából releváns adatokat, amennyiben a tulajdonos ahhoz kifejezett hozzájárulását adta a Mercedes me applikációban.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink