Trend Bekeményít Japán: kötelező lesz az automata fékrendszer

Bekeményít Japán: kötelező lesz az automata fékrendszer

autopro.hu/H.J. | 2019.12.31 14:07

Bekeményít Japán: kötelező lesz az automata fékrendszer

Új jogszabályt vezetett be a japán kormány – a hazai gyártóknak 2021 novemberétől kötelező automata fékrendszert szerelni az új modellekbe. A már forgalomban lévő járművekre 2025 decemberétől vonatkozik a szabályozás.

Az országban folyamatosan nő a közúti közlekedési balesetek száma. A környezetért, infrastruktúráért, közlekedésért és idegenforgalomért felelős minisztérium elmondta, hogy a jogszabályt kifejezetten a közlekedés biztonságának növelése szempontjából tervezték meg. Kazuyoshi Akaba közlekedési miniszter hozzátette, minden rendelkezésre álló eszközzel megoldást kell keresni a problémára.

A japán autók többségében már most is megtalálható a rendszer

2018-ban a belföldi márkák által Japánban értékesített modellek 80 százalékát már felszerelték az automata fékrendszerrel. A technológia az elülső radarokat és kamerákat használja az autó előtt álló járművek és egyéb tárgyak észlelésére és megfigyelésére. Az automatikus beavatkozás előtt a rendszer pedig figyelmezteti a vezetőt minden lehetséges veszélyről.

A Japánban jelenlévő külföldi márkák nagyobb haladékot kaptak. Az új modelleket 2024 közepétől kell a technológiával felszerelni, a már meglévő modellekben pedig 2026 közepéig kell pótolni a fékrendszert.

Emellett 2020 januárjától szigorúbb szabványok lépnek érvénybe az automata vészfékező rendszerre vonatkozóan az ázsiai országban. A 40 km/h sebességgel haladó járműveknek képesnek kell lenniük megakadályozni az előttük haladó járművekkel történő ütközést. 30 km/óránál pedig a gyalogosokkal történő ütközésnek kell elkerülhetőnek lennie – írja a just-auto.com.

Nyitókép: twitter.com

Kiemelt Partnereink