Trend Az IVSZ startup-mennyországában jártunk - képgalériával

Az IVSZ startup-mennyországában jártunk - képgalériával

Kuthi Áron | 2018.07.31 08:33

Az IVSZ startup-mennyországában jártunk - képgalériával

Teljes irodai infrastruktúrát, inspiratív környezetet kínál az IVSZ a Millenáris Startup Campus nevű hatalmas közösségi innovatív terében, amely egészen év végéig bevezető árakkal csábítja a startuppereket. Major Gábor, az IVSZ (Informatikai- Elektronikai és Távközlési Vállalkozások Szövetsége) főtitkára szerint a startup-ökoszisztéma egy nagy „összehozósdi”.

– Nem késett el kicsit az IVSZ a Millenáris Startup Campus megnyitásával? Évek óta sokat hallani arról, hogy az innováció fontos a versenyképesség megtartása érdekében.
– Co-working terek, inkubátorházak, akcelerátorok és más szervezetek, amelyek az innovatív elmék egy helyre terelésén dolgoznak, már elég régóta működnek Magyarországon. A Millenáris Startup Campus lényege a méret. Kritikus tömeget és sokszínű ökoszisztémát szeretnénk építeni, hogy legyen itt jelen nagyvállalat, startup, tudásmenedzser szervezet, a kutatási szféra, szakértők, egyetemek. Ugye ha csak minden területről 2-3 ember érkezik, egy bérelt lakás már akkor is kicsivé válik. A Campus viszont olyan nagy alapterületen nyílt, hogy minden szakterületről kritikus tömeg tud érkezni. A Campust egyébként egy tavalyi kormánydöntés indította útjára, az IVSZ mint szakmai partner vesz részt benne, mégpedig azért, mert huszonöt éves tapasztalatunk van technológiai közösségek építésében.

– Működik már számos közösségi iroda, innovációs labor. Nincs versenyhátrányban a Campus?
– Mi nem vagyunk csupán inkubátor, hanem minden egyes inkubátorral együttműködve szeretnénk működni. Ha úgy vesszük, mostantól az állam is belépett ebbe a világba, hogy katalizálja a kedvező folyamatokat. Ez tehát nem kiszorítósdi, hanem „összehozósdi” játék.

– Milyen területekről érkeztek a legelső bérlők?
– Turisztikai szolgáltatás, rákkutatás, blokklánc-technológia, mobilalkalmazás-fejlesztés. De például van egy inkubátorcég, amely az általa gondozott cégeket költözteti be az irodatérbe.

– Sok cég nem találja meg a csatornákat a startupokhoz, az innovációs világhoz. Hogy lehet megismertetni a nagyvállalati világgal a kis startupok tevékenységét?
– Ez a Campus legfontosabb célja. Ugyanis a startupok állandóan azzal küzdenek, hogy az ötletük mögé nem tudnak támogatást szerezni, nem tudják validálni. A vállalati világnak meg az a problémája, hogy a belső innovációs folyamatai lassúak a piaci változásokhoz képest. Tehát keresni kell a kapcsolatot a startupok irányában, amiből aztán vagy akvizíció, együttműködés vagy termékfelvásárlás lesz.

Millenáris Startup Campus
Kattintásra képgaléria nyílik

– Mi jelent ma problémát a piacon a startupok számára?
– Ha az idegenforgalmi szektort nézzük, számtalan nagy nemzetközi szolgáltató veszi el a magyar kkv-k elől a teret. Ha a magyar turizmus specialitására fókuszálunk, és válaszokat adunk arra, hogyan lehet a nemzetgazdaságon belül tartani egyes ezzel összefüggő feladatokat, akkor erre lehet programot alkotni. Akkor már lehet cégeket keresni, amelyek a turisztikai értéklánc egyes kérdéseire választ adhatnak. És ezt a stimulálásról szóló munkát ágazatonként el lehet végezni.

– Bevezető árakkal dolgozik a Campus, de később piaci díjszabásra térnek át. Most mennyit kell fizetni egy irodai asztalért?
– Egyértelmű előnyben vagyunk egy zajos kávézóval szemben, ahol ma leginkább a holnap startupjait indítják. Mert az ilyen helyeken nem lehet komoly telefonkonferenciát indítani, nem lehet akármilyen ügyfelet fogadni, akadozik a wifi, és mindenképpen fogyasztani kell. Nálunk ehhez képest minden adottság megfelelő, teljes irodai infrastruktúra áll rendelkezésre. Egy nem dedikált asztal havonta 40 ezer forintba kerül, amelyhez hat órányi tárgyalóhasználat is jár. Egy dedikált asztal 65 ezer forint havonta, ez már havi 10 óra tárgyalóhasználatot foglal magába. De lehet óra-alapon tárgyalót, előadótermet, szeminárium-termet is bérelni. Természetesen szélessávú internet, értékmegőrző, kerékpártároló, zuhany és konyha is rendelkezésre áll. December 31-ig érvényes a kedvezményes díjszabás. Fontos tudni, hogy az iroda 0-24 rendszerben működik, nálunk nincs megállás.

Kiemelt Partnereink